Un tratament revoluţionar în tratarea bolilor de piele: fototerapia

1 72709 original jpg jpeg

Fototerapia a devenit una din opţiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczemă, psoriazis şi vitiligo, care deşi nu pun viaţa în pericol, o îngreunează în cele mai multe cazuri, cauzând stimă scăzută de sine, probleme de adaptare sau deprimare.

Această procedura s-a dovedit superioară metodelor convenţionale în ceea ce priveşte nu doar eficienţa,dar şi siguranţa în folosire atunci când se realizează sub supravegherea medicului dermatolog.

Fototerapia a fost folosită încă din antichitate pentru tratamentul a diferite afecţiuni dermatologice,atunci când pacienţii cu diverse suferinţe ale pielii erau expuşi la razele solare în scop terapeutic. Originile acestui tratament atât de popular astăzi au rădăcini în Egiptul antic,unde se folosea o răşină fotosensibilizanta urmată de expunere directă la soare pentru tratamentul vitiligo.

Fototerapia modernă a început să fie folosită de la începutul anilor 1900. De atunci,progresele în tehnologie au jucat un rol semnificativ în îmbunătăţirea tratamentului şi eficienţa rezultatelor.

“Tehnologia s-a dezvoltat şi astăzi permite folosirea de dispozitive foarte selective în ceea ce priveşte lungimea de undă terapeutică ce va reduce inflamatia în piele şi va duce la vindecarea sau tratarea puseelor de boală. Efecte benefice sunt observate şi atunci când este folosită pentru tratamentul mâncărimii,erupţiei polimorfe la lumina,lichenului plan,psoriazisului palmo plantar,pustulozei palmo-plantare şi alte afecţiuni inflamatorii ale pielii”,explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău,specialist în dermatologie şi venerologie.

Desfăşurarea unei şedinţe de tratament

În prima etapă va avea loc un consult în urma căruia medicul dermatolog va stabili dacă afecţiunea de care suferă pacientul poate beneficia prin realizarea tratamentului de fototerapie.

Prima şedinţă de tratament este de obicei foarte scurtă,chiar de câteva secunde. Durata şedinţelor va varia apoi,în funcţie de tipul de piele şi intensitatea aleasă de medic.

Cu toate că afecţiunile pielii,fiind vizibile,provoacă disconfort indiferent de vârstă,fototerapia nu este recomandată copiilor,femeilor în stare de graviditate sau care alăptează,celor care folosesc medicamente imunosupresive şi celor care au suferit în trecut de cancer de piele,în special melanom.

Efecte adverse

Cea mai frecvenţa reacţie adversă este apariţia roşeţei intense şi a unei reacţii asemănătoare unei arsuri solare. Tocmai pentru a evita acest efect nedorit,intensitatea tratamentului este stabilită iniţial la o valoare care permite desfăşurarea procedurii în condiţii de maximă siguranţă,după care se creşte progresiv până la apariţia unei culori rozalii a pielii care este menţinută ulterior pe parcursul întregului tratament.

Pot apărea mâncărime şi senzaţie de disconfort,care sunt ameliorate de tratamente specifice.

De asemenea,poate apărea foliculita,inflamaţia firelor de păr,iar în unele cazuri este posibilă lipsa de răspuns a bolii la fototerapie. 



Recente

Miley Cyrus  foto   Shutterstock jpg
1 jamie foxx shutterstock 1325983100 jpg jpeg
Nicole Kidman  foto   Shuttestock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
las vegas jpg
Jennifer Garner  sursa   Shutterstock jpg
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg
actrița Teri Hatcher  foto   Shutterstock jpg
Nostalgia Imaginarium 2024 Day2 Gicu (350) jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Patrick Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg