Unde se învaţă meseria de părinte?

1 71614 original jpg jpeg

Să fii părinte nu-i un lucru uşor, mai ales dacă munceşti de dimineaţa până seara şi ai puţin timp pentru familie. Iar când comportamentul copilului ajunge să fie o problemă, te întrebi cu disperare cine te ajută.

Pe familia Ion am cunoscut-o la Centrul de Consiliere pentru Părinţi din Bucureşti,înfiinţat de organizaţia „Salvaţi Copiii”.

Ce i-a adus acolo pe cei doi soţi? Un necaz,spun ei,din fericire cu şanse de a fi rezolvat. Vin aici cu băieţelul lor în vârstă de patru ani,pentru că este agresiv cu ceilalţi copii şi neintegrat în colectivitatea de la grădiniţă.

Educatoarea le-a explicat ce nu este în regulă în comportamentul lui Teodor. Alţi părinţi poate nu s-ar îngrijora că micuţul lor smulge jucăriile din mâinile copiilor,îi loveşte,este agresiv şi neintegrat. Ar zice că timpul le rezolvă pe toate. Familia Ion crede altceva.

«N-am stat pe gânduri!»

Mama lui Teodor a căutat soluţii şi le-a găsit la Centrul de Consiliere pentru Părinţi.

„Ştiam că nici eu,nici soţul nu putem rezolva nimic singuri:avem puţin timp,o groază de lucruri de făcut şi,ca părinţi,multe de învăţat. Aşa că n-am stat pe gânduri.”

De ce au probleme? Simplu! Ei la muncă,bunica maternă la crescut nepotul! O bunică iubitoare,dar prea permisivă... La centru,familia Ion a participat la mai multe întâlniri de grup,în urma cărora băiatul lor şi-a ameliorat simţitor comportamentul.

8109740e9cb657d837e5bc4967396cb1 jpg jpeg

Părinţii au învăţat cum să menţină relaţii pozitive cu copilul,cum să-i încurajeze buna purtare,cum să-l înveţe lucruri noi,iar psihologul Andrei Ionel Mocanu (foto stânga) le-a fost ghid pe acest drum deloc uşor.Ce a urmat?

Părinţii lui Teodor petrec mai mult timp cu el. Se joacă împreună,fac treburi la care îl antrenează pe cel mic,ba chiar gătesc toţi trei. Sunt încrezători,pozitivi,optimişti.

Copilul lor a învăţat să respecte regulile familiei,să accepte că greşelile pot fi pedepsite,a devenit sociabil,dornic să interacţioneze civilizat cu copiii. Cât despre agresivitate,a dispărut ca prin farmec.

Doamna Maria E. are un băiat de opt ani,cu probleme legate de performanţele lui şcolare,tot mai slabe. Ştie că divorţul de tatăl copilului a atras toate acestea,că băiatul suferă şi se descarcă în felul lui de amărăciunea pe care i-o dă destrămarea familiei.

Pe de altă parte,mama a fost obligată să fie mai autoritară,iar tatăl se comportă la polul opus:îi permite orice,îi face toate poftele. De aceea,băiatul şi-a ameninţat mama că se duce să locuiască la tatăl său,unde îi este mult mai bine.   

Ce-i de făcut?

La această întrebare,Maria E. a primit răspuns tot în cadrul centrului. După o evaluare a situaţiei,psihologul a lucrat cu părinţii şi apoi cu micuţul Damian.

„Am identificat modul de reacţie al adulţilor,cât şi diferenţele lor de atitudine faţă de comportamentul copilului,spune specialistul. Am făcut apoi un plan de acţiune împreună. Avem acum nişte concluzii şi nişte obiective clare de îndeplinit.”

Multe mămici vin la centru ca să-şi rezolve problemele

28e2b40329fde8b10aa5d817c313a89f jpg jpeg

Atenţie,părinţi!

Psihologii atrag atenţia că părinţii trebuie să intervină când:

-Copilul are un comportament agresiv,se bate cu alţi copii şi-i răneşte,are crize de furie şi nu ascultă de părinte.

-Există un permanent conflict între părinţi şi copii.

-Când copilul ţipă,ameninţă şi îşi pierde cumpătul.

-Sunt multe conflicte în familie şi nu de puţine ori copilul aude sau chiar este martor.

La centru,copiii sunt învăţaţi să socializeze

c62b7536d25f3844708cd8c8adccb3fc jpg jpeg

Către final,decizia îţi aparţine...

În prezent,părinţii lui Damian participă împreună la şedinţele de consiliere. Ei încearcă să-şi rezolve problemele şi să găsească o modalitate cât mai eficientă de a face mai uşor de suportat lipsa părintelui din viaţa copilului.

La fel ca aceste cupluri,şi tu poţi încerca să-ţi înţelegi copilul. Participarea la şedinţele centrului te ajută să „negociezi” cu soţul educaţia pe care i-o oferi celui mic şi să te apropii cât mai mult de familie.

Andreea Biji,psiholog în cadrul  „Salvaţi Copiii”

dd95e930037883b0bccde6a57fcacaa2 jpg jpeg

Nu este nevoie să ai probleme cu copilul pentru ca un specialist să te ajute,poţi cere sfatul psihologului doar ca să fii bine informată în „meseria” de părinte. În plus,nu te costă bani şi ai şansa să cunoşti oameni noi. Pe mine m-au convins. Tu ce zici?!

Mai multe informaţii găseşti pe:

www.consiliere-parinti.ro

Tel:021 2242452 (centrul din Bucureşti)



Recente

vedete  foto   Shutterstock jpg
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Patrick Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg