Unghii ca la carte!
Ai vrea ca unghiile să nu ţi se mai rup, să nu se îngălbenească, să nu mai aibă pete albe şi să fie mai rezistente? Atunci e cazul să iei măsuri.
Foloseşte un produs hidratant
După ce ai exfoliat mâinile,aplică o loţiune sau ulei. Asigură-te că masezi şi cuticulele şi unghiile. Uleiul de măsline şi cel de nucă de cocos dau rezultate excelente când vine vorba de sănătatea unghiilor,deoarece conţin substanţe nutritive care împiedică deteriorarea lor. O dată pe săptămână,pe lângă masajul cu ulei natural,cufundă-ţi degetele într-un bol în care ai pus două linguri de ulei de migdale şi două de ulei de nucă de cocos. După 10 minute,clăteşte cu apă călduţă.
Îngrijeşte-ţi cuticulele
Evită să-ţi tai cuticulele când îţi faci manichiura. Aceste straturi subţiri de piele sunt ca o barieră pentru bacterii,iar îndepărtarea lor poate duce la infecţii. Cel mai bine este să le hidratezi. Pune într-un vas cu apă călduţă patru picături de ulei de măsline ori de ricin. Lasă-ţi degetele în soluţie,iar după 10-15 minute şterge-le cu un prosop curat şi moale. Masează unghiile două minute,pentru stimularea circulaţiei sangvine de la rădăcină şi,cu un beţişor special din lemn,din bambus sau portocal,împinge cuticulele spre baza unghiei. Ai grijă să nu apeşi prea tare,pentru a nu rupe cuticulele şi a leza unghia.
Citeşte şi:Cum să-ţi îndepărtezi cuticulele fără riscuri
Taie unghiile regulat
Pentru a le stimula creşterea,trebuie să-ţi tai unghiile o dată pe lună. În locul forfecuţei,foloseşte un cleştişor de unghii. După aceea,pileşte-le prin mişcări care să înceapă din mijloc spre exterior într-o singură direcţie. În felul acesta,ele nu se vor exfolia şi nici nu se vor crăpa.
Curăţă-le periodic
Înlăturarea murdăriei de sub unghii folosind instrumente lungi şi ascuţite poate duce la apariţia infecţiilor bacteriene şi fungice. Indicat este să fricţionezi unghiile uşor,cu o perie specială.
Ai grijă la ce mănânci
Ceea ce mănânci te ajută să-ţi menţii unghiilesănătoase. Consumul de alimente bogate în zinc te scapă de petele albe,pe când fructele şi legumele care au calciu le menţine puternice. Mai mult,biotina,cunoscută şi sub numele de vitamina B7,ajută la întărirea unghiilor. O echipă de cercetători elveţieni a ajuns la concluzia că un supliment de biotină,luat zi de zi,la recomandarea medicului,timp de mai multe luni,face unghiile mai rezistente. Vitamina E este,de asemenea,benefică. Se poate administra intern şi extern. Ai grijă ca din dietă să nu-ţi lipsească peştele,ouăle,arahidele,carnea de pui ori leguminoasele (fasolea,mazărea,lintea). Capsulele uleioase de vitamina E se aplică direct pe unghii.
Citeşte şi:Nuanţe de lacuri de unghii la modă
Foloseşte mănuşi de protecţie
Ca să ai mâini şi unghii sănătoase,poartă mănuşi când speli vasele ori faci curăţenie. În felul acesta,limitezi contactul cu substanţele chimice,prezente în produsele de curăţat:unghiile nu ţi se vor mai rupe aşa de uşor,iar pielea mâinilor nu ţi se va mai usca.
Trucuri pentru o manichiură rezistentă
Înainte să te dai cu lac de unghii,aplică un strat de bază (base coat,în limba engleză,adică un lac incolor). El va împiedica decolorarea unghiilor. Nu aplica niciodată lac de unghii în straturi groase,ci subţiri. Aşa oja se va usca mai repede şi nu se va mai ciobi. La final,aplică aşa-numitul top coat,lacul final,tot incolor,pentru a da strălucire unghiilor.