Ziua europeană împotriva obezităţii

1 51660 original jpg jpeg

În România, obezitatea afectează 44% din femei şi 58% din bărbaţi, iar ultimele studii arată că românii au urcat pe locul trei în topul obezităţii. Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen îngrijorător, pe 17 mai s-a organizat un eveniment special dedicat tratării obezităţii.

Reţeaua privată de sănătate Regina Maria şi Fundaţia pentru Tratamentul Obezităţii,împreună cu revista Click! pentru femei,şi-au unit forţele şi specialiştii pentru a marca,pe 17 mai,printr-un eveniment special,Ziua europeană împotriva obezităţii.

Moderatorul acestui eveniment a fost prezentatoarea TV Luana Ibacka,iar invitaţii speciali au fost medici specializaţi în tratarea obezităţii şi specialişti în programe destinate prevenţiei acestei boli,care atinge cote alarmante în toate statisticile mondiale:Florina Dascălu,director executiv al Fundaţiei pentru tratamentul obezităţii,dr. Anamaria Iulian,medic nutriţionist şi psihoterapeut,dr. Rubin Munteanu,medic primar în chirurgie bariatrică,dr. Raluca Parasca,medic primar în anestezie şi terapie intensivă,dr. Veronica Şurlea,medic pneumolog,dr. Daniel Popescu,medic primar în chirurgie plastică şi reconstructivă.

Fiecare dintre specialişti a prezentat cauzele obezităţii,noile metode chirurgicale şi nutriţionale de tratare şi metodele de modelare corporală prin chirurgie estetică şi reconstructivă. Un capitol special al dezbaterii a fost dedicat consecinţelor nefaste pe care le are alimentaţia dezechilibrată şi stresul asupra persoanelor predispuse la obezitate.

Luana Ibacka

simeon stalpnicul png

Medicul nutriţionist Anamaria Iuliana subliniat care sunt cei mai importanţi factori în apariţia obezităţii şi ce ar trebui să schimbe fiecare dintre noi în stilul de viaţă pentru a ajunge la o greutate normală.

Medicul nutriţionist Anamaria Iulian

simeon stalpnicul png

„Factorul genetic şi cel comportamental determină apariţia obezităţii în majoritatea cazurilor.

Peste 40% din copiii care au un părinte obez au neşansa să devină şi ei obezi,iar procentul creşte la 80% când ambii părinţi sunt supraponderali. 

Factorul comportamental este determinat de dependenţa de mâncare,în special de dulce.

Soluţia? Schimbarea radicală a alimentaţiei,asta însemnând un program de mese echilibrate incluzând doar alimente sănătoase şi minimum 30 de minute de mişcare zilnic”.

Medicul anestezist Raluca Parascaa evidenţiat că obezitatea este o boală gravă,nu doar o urmare a alimentaţiei dezechilibrate:

„O persoană obeză are mai multe şi mai intense episoade de foame decât un om normal. Pentru ea,mâncarea este o dependenţă,ca şi alcoolismul şi trebuie tratată ca atare. Trebuie văzută ca o boală,deoarece excesul de grăsime  alterează buna funcţionare a organismului şi scurtează speranţa de viaţă”.

Dr.  Veronica Şurlea,medic pneumolog,a vorbit despre apneea în somn,unul dintre simptomele care îi afectează cel mai des pe supraponderali. 

Această disfuncţie constă în oprirea respiraţiei între 5 şi 10 secunde în timpul somnului.

Pentru acele persoane care au nevoie să reintre în formă după cura de slăbire,  Daniel Popescu,medic în chirurgia estetică,a prezentat  cele mai noi şi mai eficiente metodelde remodelare corporală chirurgicală.

La finalul acestui eveniment,Florina Dascălu,directorul executiv al Fundaţiei pentru tratamentul obezităţii,a prezentat câteva cazuri de succes care au reuşit să slăbească prin operaţie bariatrică sau printr-un regim de viaţă sănătos.

Florina Dascălu,prezentându-i pe cei care au reuşit să învingă obezitatea

simeon stalpnicul png

Peste 20 de pacienţi au demonstrat că în România poţi trata obezitatea şi poţi avea un sprijin medical şi psihologic ca să învingi această maladie cu consecinţe atât de grave.

Dr. Rubin Munteanu,medic în chirurgia bariatrică(a obezităţii),a prezentat metodele chirurgicale de tratare a obezităţii morbide:Inelul gastric şi Gastric sleeve (micşorarea stomacului).

simeon stalpnicul png

„Există numeroase avantaje ale acestor intervenţii:sunt noninvazive şi se efectuează laparoscopic,pacientul se recuperează după 2 zile de spitalizare şi duc la un rezultat sigur,adică la scăderea semnificativă în greutate.

Pentru pacienţii cu obezitate morbidă,această operaţie reprezintă singura şansă de a redeveni o persoană normală,dar ea trebuie urmată obligatoriu de schimbarea comportamentului alimentar”,a argumentat dr. Munteanu.



Recente

shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg