Pe lângă apă şi condiţii optime, plantele au nevoie şi de hrană, în special cele din ghiveci, care nu beneficiază de aportul de nutrienţi pe care l-ar avea dacă ar fi plantate în solul din grădină. Este, deci, necesar ca plantele de apartament să beneficieze de îngrăşământ. Cel din comerţ este, în general, chimic, acţionând rapid asupra plantei, însă fără să îmbunătăţească pământul din ghiveci. Pe termen lung, poate chiar distruge puţinele organisme benefice rămase în pământ. Mult mai indicat este îngrăşământul natural, uşor de preparat în casă.

Coji de ouă, bogate în calciu

Calciul este un nutrient esenţial în creşterea plantelor şi se găseşte din plin în coaja de ou, alături de alte minerale. În special plantele tinere au nevoie de calciu pentru a se dezvolta sănătos. Când sunt în creştere, plantele absorb mai tot calciul din pământ, având nevoie de resurse suplimentare. Este modul ideal de a recicla cojile de ouă, pe care trebuie doar să le pisezi sau să le faci pudră în râşniţa de cafea şi să le presari la baza plantelor.

Citeşte şi: Cu o pensulă îţi poţi schimba locuinţa

Zaţ de cafea, bogat în minerale

După ce bei cafeaua, pune zaţul în ghiveci. Acesta are un conţinut mare de minerale şi este, deci, un îngrăşământ foarte eficace. Un alt procedeu este colectarea zaţului de cafea şi plasarea lui pe un ziar până ce se usucă. Astfel, poate fi răspândit uniform pe pământul din ghiveci, evitând grămăjoarele care au tendinţa de a produce mucegai. Atenţie, însă, plantele de interior tolerează zaţul de cafea doar o dată la şase luni.

Coji de fructe pentru o apă hrănitoare

Un alt îngrăşământ bun sunt cojile de banane, de portocale şi de mandarine. Umple o treime dintr-un borcan de un litru cu coji tăiate mărunt şi adaugă apă clocotită. Scoate cojile după 24 de ore, adaugă apă curată peste apa rămasă în borcan până ce acesta se umple şi udă plantele cu această soluţie.

Soluţie de zahăr, o dată pe săptămână

Zahărul este cel mai la îndemână îngrăşământ natural. Este util oricăror plante de apartament, având proprietatea de stimulare a procesului de creştere. Poate fi diluat în apă - o linguriţă de zahăr la un pahar de apă - sau poate fi presărat direct în ghiveci. Astfel, plantele vor creşte mai repede, iar florile vor înflori mai des.

Citeşte şi: Beneficiile uimitoare ale plantelor de interior

Fiertură pentru vitaminizare

Apa în care ai fiert legume, cartofi, ouă sau paste făinoase este plină de tot felul de nutrienţi ce-ţi pot hrăni plantele. Aceasta poate fi folosită ca îngrăşământ, însă ai grijă să o răceşti înainte de a o turna la rădăcina plantelor. Poate fi utilizată o dată pe săptămână. Şi apa naturală îmbuteliată - plată sau minerală - îmbunătăţeşte pământul plantelor din ghiveci, datorită proprietăţilor minerale.