20% din româncele însărcinate nu merg deloc la medicul ginecolog până la naştere

1 shutterstock 1442625677 jpg jpeg

Chiar dacă o mare parte dintre viitoarele mămici de la noi se adresează unui medic ginecolog imediat ce au un test de sarcină pozitiv, mai există un procent important, de aproximativ 20%, care nu ajung la niciun control medical până în momentul naşterii.

Un procent destul de mare de gravide au o îngrijire prenatală incompletă, astfel că mortalitatea maternă din România este peste dublul mediei europene, avertizează dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie şi medicină materno-fetală, la clinica Femme Boutique Medical.

Cercetările realizate de Unicef şi de Banca Mondială relevă, potrivit dr. Luiza Maria Guzgă, şi că România se află pe locul 2 în Europa la procentul de gravide minore, în 2019, 10% dintre copiii născuţi aici provenind din mame adolescente.

„Situaţia ideală de urmărire a unei gravide începe împreună cu medicul de familie încă din primele săptămâni de sarcină. O gravidă ar trebui să vină la medic în sarcină de 6-8 ori pentru un minim de investigaţii şi analize. Astfel vor fi depistate gravidele cu risc crescut şi selectate pentru investigaţii mai amănunţite‟, subliniază dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie şi medicină materno-fetală, care a făcut parte din echipa celui mai cunoscut nume în medicină materno – fetală, considerat părintele acestei discipline, profesor Kypros Nicolaides, la Kings College Hospital din Londra.

Ecografiile necesare în sarcină, potrivit dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică – ginecologie la Femme Boutique Medical şi doctor în ştiinţe medicale, sunt:

- după testul pozitiv - o ecografie importantă pentru a exclude o sarcină extrauterină

- între 11 şi 13 saptămâni şi 6 zile – screening-ul pentru anomalii cromozomiale şi complicaţii în sarcină împreună cu un set de analize uzuale de sânge

- Morfologia de trimestrul 2 pentru a depista malformaţiile fetale

- la 28 săptămâni - un alt set de analize specifice de sânge

- între 32 şi 36 săptămâni - Morfologia de trimestrul 3

3 dr ruxandra albu jpg jpeg

În ultimul trimestru, vizitele la medic ar trebui să fie efectuate lunar pentru evaluarea tensiunii arteriale şi pentru a discuta întrebările, particularotăţile şi fricile pe care orice gravidă le are

Un set de analize sânge înainte de naştere

După ce a studiat şi a utilizat cele mai avansate echipamente medicale dezvoltate pentru femeile însărcinate, dr. Luiza Maria Guzgă speră că orice viitoare mamă din România să aibă acces, şi în sistemul medical de stat, la toate investigaţiile absolut obligatorii în sarcină: „Trebuie dezvoltat un sistem prin care să se asigure accesul facil tuturor gravidelor, mai ales celor din zone defavorizate, la îngrijiri prenatale complete, performante şi gratuite. Nu există nicio strategie de informare în sănătate la nivel naţional despre importanţa urmării sarcinii. Spitalele nu sunt dotate cu centre de urmărire a sarcinilor cu risc crescut şi nu sunt nici medici bine formaţi în medicina fetală, mai ales în oraşele mici. Sper ca în curând, statul român să înţeleagă necesitatea screeningului obligatoriu şi gratuit pentru anomalii cromozomiale în primul trimestru de sarcină şi să investească în pregătirea medicilor români, aici în România‟, adaugă dr. Luiza Maria Guzgă.

2 dr luiza guzga 2 jpg jpeg

Mai multe imagini şi detalii despre screeningurile necesare in sarcină se pot găsi pe site-ul clinicii Femme Boutique Medical şi aici!

FOTO: Shutterstock