Adam Rainer, singurul pitic care a devenit uriaș. A crescut până la moarte!

După cum bine știm cu toții, piticii sunt mici de statură, iar înălțimea lor scundă e cauzată de o tulburare genetică. Iată povestea unui pitic cu totul special!

image

Adam Rainer s-a născut în 1899, în Graz, Austria, provenind din niște părinți de înălțime medie. În timpul Primul Război Mondial, Rainer a vrut să se înroleze în armată, la 18 ani, însă a fost respins din cauza staturii sale și-a lipsei de putere fizică. Pe lângă faptul că n-avea mai mult de 1,42m la 19 ani, mai era și foarte slab și firav.   

Simptomele obișnuite ale piticilor sunt brațe și picioare scurte și un cap mare, disproporționat de restul corpului. Ei bine, la Adam lucrurile erau diferite. Cu toate că fusese diagnosticat cu nanism, dosarul lui medical – care fusese depus în armată, pentru înscriere – arăta că tânărul avea mâini și picioare mari, lucru neobișnuit pentru o persoană de statură mică.

Anul următor după ce fusese respins de armată, Adam s-a înscris din nou, însă a fost refuzat din nou. Băiatul mai crescuse puțin, însă nu destul pentru a putea fi luat în seamă de militari. Totuși, la 21 de ani, situația s-a schimbat radical!

Healthline ne informează că băieții ajung la apogeul înălțimii lor la 16 ani și apoi continuă să crească – cu viteză mai mică decât până atunci – până la 21 de ani. În cazul lui Rainer, el a început să crească alarmant de la 21 de ani. Și nu s-a mai oprit până în ziua în care a murit!

De la 21 de ani până la 31, Adam a crescut uimitor de mult! A ajuns la 2,13m! Iar coloana lui n-a putut face față creșterii accelerate și s-a curbat puțin. Medicii au fost uimiți de ceea ce se întâmpla cu el. I-au făcut controale și teste, pentru a vedea ce a putut cauza trecerea de la nanism la gigantism!

Astfel, la 30 și puțin de ani, a fost diagnosticat cu acromegalie, o boală care determină ca glanda hipofiză să producă un exces de hormoni ai creșterii, cu un rezultat de creștere a oaselor și ale țesuturilor extrem de rapidă. Una dintre cauzele des întâlnite ale apariției acromegaliei este prezența unei tumori în glanda hipofiză.   

Se pare că Adam Rainer chiar a avut o tumoră în glanda sa hipofiză, care a crescut de-a lungul unui deceniu întreg înainte de-a fi scoasă chirurgical. Riscurile pe care pacientul și le-a luat cu acea intervenție au fost majore, însă Adam a insistat să fie operat, iar operația a fost un succes.

Analizele făcute post-operatoriu au indicat că Rainer a continuat să crească, însă cu o viteză mult mai mică, susține Business Insider. Din păcate, sănătatea lui a început să se înrăutățească. Și-a pierdut vederea la un ochi, auzul, iar curbura coloanei devenise atât de accentuată, încât bărbatul nu mai putea sta în picioare.

Adam și-a petrecut ultimii ani din viață la pat. A murit, în urma complicațiilor bolii sale, pe 4 martie 1950, la 51 de ani. Cât de înalt era atunci? Între 2,33m și 2,38m. Oricum cert e că el a fost singurul om din lume care a experimentat nanismul și gigantismul într-o singură viață.

Foto - Shutterstock