Când viaţa îţi dă lămâi, faci limonadă. Dar nu oricum!

1 lemon water refreshment fruit juice jpg jpeg

Apa cu lămâie este învigorantă, menţine sănătatea şi se prepară cât ai zice peşte. Ai nevoie doar de câteva ingrediente. Preparate cum se cuvine, vei obţine paharul ideal de apă cu lămâie care, de la prima înghiţitură, va deveni adicţie. Cel puţin aşa pretind majoritatea consumatoarelor acestei băuturi.

Cum se prepară corect apa cu lămâie

Primul pas este alegerea fructului. Pe cât posibil, foloseşte lămâi bio sau netratate, pentru a evita aditivii şi alte substanţe toxice ce ajung, de obicei, în interiorul fructului (deşi marii producători se jură ca nu este aşa). De asemenea, evită lămâile care sunt prea tari, căci acestea nu sunt îndeajuns de coapte, deci nu te poţi bucura de toate proprietăţile nutritive ale fructului. Ideal ar fi ca lămâia să fi stat cel puţin o jumătate de oră la temperatura camerei înainte de a o folosi dar, dacă tocmai ai scos-o de la frigider, ruleaz-o puţin pe o suprafaţă solidă cu palma. Tai-o, apoi, în două şi stoarce întreaga lămâie într-un storcător.

Pasul doi este apa. Aceasta trebuie să fie nici prea rece, nici prea caldă, adică la temperatura camerei. Dacă păstrezi apa la frigider, încălzeşte-o puţin şi las-o apoi să se răcorească la temperatura camerei. Conform nutriţioniştilor, apa la temperatura camerei facilitează cea mai mare absorbţie în organism a fitonutrienţilor şi a vitaminelor provenite de la lămâie. Toarnă sucul fructului în jumătate de litru de apă, amestecă bine (ca şi cum ai mixa un coctail) şi bea după pfta inimii.

Citeşte şi: 7 legume care te ajută să ţii kilogramele sub control

Beneficii pentru sănătate

Apa cu lămâie face minuni pentru sistemul digestiv. Consumată zilnic, stimulează tractul gastrointestinal, astfel că organismul absoarbe mai bine nutrienţii din mâncare şi digeră mai uşor hrana. Mai mult, ameliorează balonarea şi arsurile gastrice.

Un alt beneficiu ţine de grutatea corporală. Lămâile conţin pectină, o fibră ce te ajută să slăbeşti prin simplul fapt că-ţi taie pofta de mâncare. Deci, dacă bei apă cu lămâie între mese, nu vei mai simţi nevoia de o gustare până la cină sau până la prânz.

Lămâile sunt pline de mult râvnita şi necesara vitamină C. Iar, când bei zilnic apă cu lămâie, te „încarci” cu vitamina C, ceea ce-ţi întăreşte sistemul imunitar. Când eşti bolnavă sau când eşti stresată sistemul imunitar scade, iar doctorii recomandă adesea să bei apă cu lămâie în astfel de situaţii. Este bine de reţinut că zeama de la o lămâie conţine aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Un alt beneficiu important al lămâii este elasticitatea pielii. Tot datorită vitaminii C, se pot reface celule pielii şi, astfel, pielea devine suplă şi catifelată. În plus, apa caldă cu lămâie are proprietăţi astringente, ceea ce ajută la vindecarea rănilor.Recente