5 puncte de acupresură şi beneficiile lor

1 78653 original jpg jpeg

Acupresura este o tehnică care provine din medicina tradiţională chineză. Ea este considerată o artă străveche de vindecare a afecţiunilor prin apăsarea cu degetele în puncte reflexogene, care are capacitatea de a elibera tensiunea din organism, îmbunătăţi circulaţia sângelui, reduce durerea şi induce starea de relaxare.

Pentru că vorbim despre o terapie alternativă, acupresura nu caută şi nu urmăreşte să vindece nici o boală, ci mai degrabă să amelioreze simptomele şi să ofere un tratament natural decât procedurile medicale normale.

Deşi nu poate fi folosită pentru terapia de vindecare, acupresura ne poate ajuta să ne simţim mult mai bine şi să combatem în mod natural mai multe tipuri de disconfort.

Dacă te confrunţi cu o durere de cap intensă, eşti stresată după o zi lungă de muncă sau dacă pur şi simplu vrei să îmbunătăţeşti fluxul sangvin, foloseşte-te de acupresură – este o tehnică care te ajută să te simţi mai bine.

Iată care sunt cele cinci puncte de acupresură şi ce benefici are asupra sănătăţii:

Punctul de presiune ”al treilea ochi”

Acest punct de presiune, numit al treilea ochi, este unul dintre punctele cele mai frecvent utilizate pentru tratarea durerilor de cap, inclusiv a migrenelor. Punctul este situat între sprâncene, deasupra spetului nazal. Aplicând presiune asupra zonei sunt stimulate diferite vase de sânge care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi oxigenarea. Este o tehnică utilă şi pentru tratarea unor probleme ale pielii. Pentru a stimula acest punct de presiune, poţi încerca una din următoarele direcţii:

-    Primul mod de aplicare este simplu: trebuie să ţin degetul arătator în acel punt 60 de secunde.

-    Al doilea mod: masează cu degetul arătător zona, prin mişcări circulare şi blânde.

Punctul de presiune ”Bamboo”

Punctul de presiune ”bamboo” ameliorează problemele nazale, combate stresul şi induce relaxarea. Pentru a găsi punctul de presiune al bambusului, trebuie să plasezi degetele (al doilea şi ultimul) pe colţurile interioare ale ochilor. Este osul care ne înconjoară ochii. Este o zonă sensibilă, care simulează multiple senzaţii şi care ne poate face să ne simţim mai bine. Tot ce trebuie să faci este să aplici presiune cu vârfurile degetelor pe cele două puncte (zona stânga-dreapta pe colţurile interioare ale ochilor) timp de un minut.

Punctul de presiune "Porţile conştiinţei"

Acest punct de presiune este situat pe partea din spate a gâtului, la baza craniului. Se tratează doi muşchi esenţiali în această zonă a corpului nostru: trapezul şi sternocleidomastoidul. Există diverse avantaje ale aplicării acupresurei în această zonă a corpului nostru şi merită să încerci (deşi, pentru acest punct de presiune, este recomandat să ai pe cineva ca să te ajute).

Stimularea punctului de presiune "Porţile conştiinţei" ameliorează durerile de cap şi rigiditatea gâtului. De asemenea, este excelent pentru reducerea vertijului, ameţelilor, durerii oculare. Persoana care aplică acest punct de presiune în spatele gâtului trebuie să găsească mai întâi aceste două puncte la baza craniului. Aplică presiune timp de 5 secunde, folosind vârfurile degetelor, şi după aceea, masează zona 3 minute. Este recomandat să stai pe scaun când practici această tehnică.

Punctul de presiune ”Bine ai venit”

Punctul de presiune numit poetic, "Bine aţi venit", se află în cele două zone situate lângă pasajele noastre nazale (pe obraji  - ameliorează migrenele şi simptomele inconfortabile asociate sinuzitei. Pentru a-l practica, trebuie doar să îţi poziţionezi vârful degetelor în aceste zone (pe obraz, stânga-dreapta) şi să masezi timp de un minut. Este incredibil de relaxant!

Punctul de presiune "Wind Mansion" sau Gv16 Fengfu

Un nume nou, plin de magie pentru o zonă foarte specifică: spatele gâtului. Gv16 Fengfu este situat între punctul de întâlnire al capului şi al gâtului - este unul dintre cele mai cunoscute puncte de presiune deoarece oferă beneficii terapeutice organelor multiple din corpul nostru, şi anume:

-    Te ajută să dormi mai bine;

-    Este îmbunătăţită digestia;

-    Este ameliorată durerea de cap, dinţi şi simptomele artritei;

-    Este stimulată circulaţia sângelui;

Pentru a aplica acest punctul de presiune, vei avea nevoie de un cub de gheaţă. Aplică presiune deasupra zonei la intervale de 3 secunde, timp de un minut. Efectele sale pot fi simţite aproape imediat.

Credit foto: www.nysstudio.ca