Al şaselea simţ. Mit sau adevăr?

1 51032 original jpg jpeg

Câinii şi pisicile par să perceapă lucruri care nouă ne scapă. Exagerăm noi, acordându-le această facultate? Au sau nu animalele un al şaselea simţ?

4 adevăruri bune de ştiut

Se poate vorbi într-adevăr despre un al şaselea simţ al animalelor?

În majoritatea cazurilor,este vorba despre simţuri supradezvoltate. Cele cinci simţuri extrem de performante ale animalelor,combinate între ele,„creează” un al şaselea simţ,spun specialiştii.

Care sunt cele mai acute simţuri?

Mirosul şi auzul. Un câine poate recunoaşte 500.000 de mirosuri diferite,în timp ce un om nu detectează mai mult de 4.000. Pisica percepe ultrasunetele pe o frecvenţă de 50.000 Hz,în timp ce omul se opreşte la 20.000 Hz.

Au fost raportate cazuri de telepatie?

Da. De exemplu,sunt acei câini care se agită când stăpânii lor nu ajung acasă. În astfel de cazuri,se vorbeşte,într-adevăr,despre un al şaselea simţ:acest simţ e cel care regrupează tot ce nu putem pune pe seama celorlalte simţuri.

Sunt mai predispuse la asta anumite rase?

Majoritatea specialiştilor sunt împotriva ideii că o anumită specie dezvoltă un comportament particular. În schimb,ei vorbesc despre aptitudini care se manifestă sau nu la anumite animale.

Dacă acest al şaselea simţ se pune cel mai adesea pe seama ciobăneştilor germani şi a labradorilor,asta se întâmplă doar pentru că acestea sunt cele mai întâlnite două rase de câini.

Animalul e «conectat» la stăpânul lui

Adevărat:Câinii şi pisicile ştiu când stăpânul lor e în drum spre casă,chiar dacă e încă prea departe ca să-l poată auzi.

Experimentele realizate de-a lungul timpului au arătat că animalul este în permanenţă  „conectat”  la stăpân.

Animalele sunt în stare să anticipeze catastrofele naturale

Fals:Percepţia atât de fină a vibraţiilor pământului şi a undelor electromagnetice e cea care îi face să reacţioneze.

Animalele sălbatice simt apropierea pericolului şi se adăpostesc,elefanţii se refugiază la înălţime înaintea unui tsunami,iar câinii ies (sau vor să iasă) dintr-o clădire înaintea unui cutremur.

Adesea,câinii şi pisicile simt de la distanţă decesele şi accidentele

:Există numeroase mărturii despre schimbările de comportament ale animalelor de companie,în momentul morţii sau al accidentelor suferite de stăpâni.

Parcurg sute de kilometri,ca să găsească drumul spre casă

:În mod obişnuit,­câinii  cunosc doar acel drum spre casă pe care merg mereu.

Dar tot atât de bine reuşesc să se întoarcă acasă,după ce s-au rătăcit la mare distanţă.

Nu-ţi vine a crede când auzi că un jack russell a luat singur feribotul ca să ajungă acasă sau că un bull-terrier a schimbat două trenuri,pentru a se întoarce lângă stăpâna lui.

Şi totuşi,nu sunt poveşti.

Datorită capacităţii lor extrasenzoriale,câinii pot detecta bolile

:Nu capacitatea extrasenzorială a câinilor,ci simţul lor olfactiv le permite să detecteze tot felul de boli,de la cancer la apropierea unei crize de epilepsie.

Simţul olfactiv al câinilor este de-o mie de ori mai dezvoltat decât cel al oamenilor.

Ei simt cele mai mici transformări ale mirosurilor corporale,care sunt cauzate de boli.

Al şaselea simţ al animalelor este dovedit ştiinţific

:Din ce în ce mai mulţi cercetători fac experimente care să elucideze comportamentul inexplicabil al animalelor.

Dar aceste studii încă nu sunt semnificative. Suntem încă departe de a fi înţeles cum funcţionează mintea patrupedelor noastre de companie.