«Am un copil mic. Pot aduce un animal de companie în casă?»

Nu degeaba animalele de companie sunt numite membrii ai familiei. Ele ajung uneori, prin exemplul pe care-l oferă, un suport în educarea copiilor. Daca n-ai încă un animal de casă, este mai bine să amâni alegerea până când copilul împlineşte 5 ani, pentru a evita riscul vătămării.
Un animal de companie cere implicare şi răbdare din partea ta,dar şi din partea copilului,de aceea,pentru ca totul să fie mai uşor,ai grijă să ştii să alegi un animal de companie potrivitcaracterului copilului tău. De exemplu,un câine este recomandat unui copil activ. Va trebui introdus şi un nou set de reguli pentru a păstra sănătateaanimalului şi a copilului. Îţi va lua ceva timp,dar alungă multe necazuri.
Care este animalul de companie potrivit?
În ceea ce priveşte câinii,alege unul calm,răbdător. Când vrei să integrezi un câine în familia ta,reţine să nu fie unul bătrân,doar dacă a mai fost în compania copiilor. Puii pot distra orice copil mic,dar au mare nevoie de răbdare pentru a fi pregătiţi să răspună confuze. Cum câinii au nevoie de exerciţiu,încurajează-ţi copilul să vă însoţească în plimbări,ceea ce-l va ajuta pe copil să înţeleagă importanţa rutinei exerciţiului fizic.Hamsterii,porcuşorii de Guineea sau iepurii pot fi cele mai bune companioane pentru copii. Cu ele,copilul trebuie să fie atent să nu le scape sau să nu le strângă în mânuţe,pentru că pot fi muşcaţi. De aceea,nici nu sunt animale recomandate copiilor foarte mici.

Peştii pot fi şi ei amuzanţi şi nu pretind nici prea mult spaţiu. Asigură-te că acvariile sunt destul de sus pentru a nu fi atinse de copiii mici sau pentru a nu le sparge.
Când să te gândeşti de două înainte de a cumpăra copilului un animăluţ
În cazul în care ai un copil cu alergii sau cu astm,dacă starea lui se va înrăutăţi după aducerea animalului,este greu să-i găseşti acestuia din urmă un alt stăpân. Cere sfatul unui medic imediat ce observi simptome de alergie la copil.
Alergiile provocate de pisici pot fi severe. Studiile arată că nu numai părul de pisică poate da alergii,ci şi saliva conţine alergeni,iar pisicile petrec jumătate din timpul în care sunt treze spălându-şi blana. Aceiaşi alergeni se găsesc la rădăcina firelor de păr,în glandele de sub pielea pisicii.
Pentru a te asigura că animalul de companie pe care l-ai ales este sănătos,cumpără-l dintr-o sursă de încredere şi cere sugestii unui veterinar,pe care oricum va trebui să-l vizitezi regulat pentru eventuale vaccinari sau boli. Atât tu cât şi copiii va trebui să vă spălaţi regulat pe mâini după ce v-aţi jucat cu el şi să vă ocupaţi atent de igiena lui.
Pentru a nu apărea eventuale probleme…
…când aduci un animal de companie în familie,este necesar să-ţi înveţi copilul să fie blând cu el,să-l implici pe cel mic în tot ceea ce înseamnă îngrijirea lui,ceea ce-i va dezvolta simţul responsabilităţii.
Dacă ai un copil mic,nu-l lăsa singur cu animăluţul,pentru că se întâmplă foarte des accidente mai ales atunci când copilul tachinează animalul sau când îl atinge într-un mod care-l deranjează. Ar fi bine:

-ca animăluţul să nu doarmă împreună cu copilul.
-să nu-i permiţi animalului de companie să umble nesupravegheat în camera copilului,să lingă faţa celui mic,rănile sau zgârieturile lui. Dacă ai un bebeluş,va trebui să-i acorzi mai multă atenţie,pentru că animalele tind să devină geloase.
-să nu laşi mâncarea şi jucăriile animalului la îndemâna copilului.
-deprinzi animalul să respecte comenzi simple date de membrii familiei.
-să-l înveţi pe copil să nu deranjeze animăluţul când doarme,să nu-l tachineze,să nu-l tragă de urechi sau de coadă.