Amenajarea grădinii: elemente, principii de peisagistică

1 69422 original jpg jpeg

Pentru a crea o grădină, specialiştii în peisagiştică urmăresc anumiţi parametri din care ne putem inspira pentru a modela în mod armonios propria noastră grădină.

Care sunt principiile majore în peisagistică?

Principiile care trebuie respectate atunci când începem să concepem proiectul unei grădini sunt proporţia,ordinea,unitatea şi repetiţia. Să le analizăm,în detaliu,pe fiecare.

Proporţia permite armonizarea diferitelor dimensiuni ale obiectelor în cadrul peisajului,în special între plante şi spaţiul construit.

Ordinea ne dă posibilitatea de a crea un frumos echilibru folosind forme simetrice sau,din contră,de a oferi o ambienţă informală cu ajutorul unor forme asimetrice.

Unitatea este o noţiune importantă pentru o grădină şi se obţine urmând o linie directoare stabilită de un stil particular sau o temă bine definită.

Cel de-al patrule principiu,repetiţia,permite recunoaşterea unor elemente familiare care se repetă în spaţiul respectiv. Scenele se derulează în mod armonios,fără a da naştere unor contraste frapante pentru ochiul privitorului.