Animale cu puteri vindecătoare

1 75219 original jpg jpeg

Ştiai că nu doar stările emoţionale negative sunt alungate de necuvântătoare? Cu ajutorul cailor, câinilor, delfinilor fac terapie nu doar cei ce suferă de autism, sindrom Down, ADHD, ci şi seniorii sau persoanele cu handicap fizic.

Animăluţele interacţionează rapid cu oamenii, reuşesc cu uşurinţă să se joace şi să-i distragă de la suferinţele lor sufleteşti sau trupeşti. Cele cu care se face terapie sunt antrenate temeinic înainte de a intra în contact cu persoanele suferinde. Intră mai întâi în programe de dresaj, astfel încât să fie pregătite să facă faţă diferitelor situaţii cu care se pot confrunta.

Delfinii combat stresul şi durerea

Cel care a creat terapia cu delfini a fost americanul David Nathanson. El a tratat cu ajutorul lor un copil diagnosticat cu retard mintal în anul 1978, la delfinariul din Florida. Acum, terapia asistată cu delfini este o metodă recunoscută în toată lumea pentru faptul că întăreşte capacitatea corpului de a se autovindeca şi pentru că poate stopa bolile în stadiul incipient. Este folosită, printre altele, pentru dezvoltarea psihologică la persoanele care suferă de dereglări ale sistemului nervos, la îmbunătăţirea vorbirii la copii, la reducerea intensităţii durerilor cronice. Este şi o metodă de relaxare în cazul copiilor şi adulţilor stresaţi, dar şi pentru persoanele abuzate fizic şi psihic.

Cum funcţionează delfinoterapia

Atuurile metodei de tratament cu ajutorul delfinilor sunt atât efectul psihologic pe care-l creează interacţiunea dintre suferinzi şi aceste mamifere jucăuşe, cât şi efectul fizic realizat de contactul cu apa şi cu valurile sonice pe care le fac animalele. Comunicarea nonverbală îi învaţă pe copii şi adulţi deopotrivă să-şi exprime dorinţele şi emoţiile, să respecte reguli, să se concentreze mai bine şi să asculte cu o mai mare atenţie.

Câinii cresc mobilitatea şi alină suferinţa

Patrupezii instruţi să ia parte la şedinţe de terapie asistată aduc mai mult decât fericire bolnavilor. Le alungă durerile, stresul, îmbunătăţesc mobilitatea, grăbesc vindecarea în perioadele de convalescenţă, după operaţii chirurgicale. Copiii care suferă de autism, retard mintal, tulburări de comportament, ADHD, epilepsie îşi găsesc calmul alături de prietenii cu patru lăbuţe şi sunt încurajaţi să interacţioneze cu cei din jur. Şi seniorii se simt energizaţi după ce au petrecut câteva ore în compania căţeilor.

Cum funcţionează terapia canină

Prin simpla interacţiune cu câinele, prin îngrijirea, hrănirea, plimbarea şi jocul cu patrupedul, copiii şi cei care apelează la terapia canină îşi exprimă mai uşor emoţiile, oferă şi primesc dragoste. O dată pe săptămână, fiecare copil sau adult este vizitat de un câine bine antrenat şi petrec împreună de la 5 minute până la o oră (perioada de timp este crescută treptat), alături de un psihoterapeut şi de un instructor.

Caii alungă fobiile

Unora le este teamă de cai şi preferă să le admire frumuseţea de la depărtare. Poate şi-ar schimba părerea dacă ar ştii că aceste animale fac să dispară fobiile şi tratează deficienţele fizice. Terapia asistată cu cai este utilă mai ales celor care au diverse dizabilităţi, care suferă de paralizie cerebrală infantilă, autism, sau de afecţiuni neuromotorii.

Cum funcţionează hipoterapia

Simplul mers pe cal şi interacţiunea dintre animal şi bolnav îmbunătăţesc funcţiile psihice şi motorii ale celui aflat în suferinţă. Calul obligă călăreţul să-şi păstreze echilibrul, coordonarea, poziţia bună în şa. Dorinţa şi reuşita de a ajunge la destinaţie redau încrederea în forţele proprii şi îmbunătăţesc relaţionarea cu cei din jur.



Recente

ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
Mituri despre igiena feminina  Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara  Sfaturi utile  624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti  Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg
Manichiura cu gel jpg
protejarea mediului jpg
Supa crema d e legume  Sursa foto shutterstock 152318729 jpg