Animale şi păsări pentru care vulcanii înseamnă acasă. S-au adaptat pentru a trăi în regiuni neprielnice

1 pink flamingo 1484781 1280 jpg jpeg

Aceste vieţuitoare incredibile supravieţuiesc şi se dezvoltă lângă una dintre cele mai puternice forţe ale Pământului, vulcanii!

Vulcanii reprezintă una dintre cele mai periculoase forţe ale planetei, totuşi unele creaturi s-au adaptat şi prosperă în aceste medii neobişnuite. Iată câteva dintre cele mai rezistente animale sălbatice ale Pământului!

Flamingo

Ol Donyo Lengai sau Muntele lui Dumnezeu din Tanzania este unul dintre cei mai activi vulcani din Africa, iar pe flancul său nordic se află Lacul Natron. Acesta este una dintre cele mai toxice ape din lume, dar găzduieşte un spectacol magnific de faună sălbatică, fiind un loc de adunare şi chiar de reproducere pentru două milioane de flamingo de talie mică.

Temperatura apei lacului Natron creşte frecvent la peste 40°C şi este alcalină datorită carbonatului de sodiu şi a altor minerale care se varsă în lac de pe dealurile din jur. Aceste condiţii pot arde pielea, făcând-o nepotrivită pentru dezvoltarea majoritatea plantelor, animalelor şi oamenilor. Pielea dură şi solzii de pe picioarele păsărilor flamingo previn arsurile, iar ele au capacitatea unică de a bea apă care se află în apropierea punctului de fierbere şi de a elimina sarea din apă folosind cavitatea nazală.

Aceste atribute unice ale păsărilor flamingo pitice fac din acest loc infernal paradisul acestor înaripate. Departe de majoritatea prădătorilor, păsările flamingo îşi construiesc cuiburile pe insulele mici care se formează pe lac în timpul sezonului uscat. Aici au acces la alge, sursa lor vitală de hrană găsită în apa vulcanică.

Iguanele

Insula Fernandina este a treia ca mărime dintre insulele Galapagos, un grup de insule din Oceanul Pacific care aparţin statului Ecuador. Această insulă este nelocuită de oameni din cauza vulcanului La Cumbre care acoperă o mare parte din teritoriul ei de 642 Km2, dar şi găzduieşte iguane marine şi terestre, cormorani, pinguini, lei de mare, care au învăţat în timp cum să se adapteze.

Iguanele femele profită de căldura degajată de vulcan şi, în fiecare an, aproape 2.000 din aceste şopârle fac drumul de zece zile de pe coastă până în vârful vulcanului La Cumbre, de unde coboară apoi pe pante până la baza craterului. Odată ajunse jos, îşi depun ouăle în cenuşa moale şi caldă, care are temperatura perfectă pentru incubaţie. Ameninţarea constantă a erupţiilor vulcanice, cutremurelor şi scufundării lavei fac ca acest climat să fie periculor pentru orice specie, în special pentru cele care se cuibăresc în interiorul craterului, dar iguanele terestre sunt adesea capabile să simtă o activitate vulcanică sporită, oferindu-le timpul necesar să coboare în siguranţă.

Cintezele

Tot în arhipelagul Galapagos, pe insula Isabela, se află vulcanul Lupului, cel mai înalt (1.707 m) în preajma căruia trăiesc cinteze, păsări cărora le prieşte clima caldă şi uscată. În timpul secetelor, populaţiile de cinteze pot scădea cu 90%. Cu toate acestea, aceste păsări sunt inteligente şi creative. Au evoluat un comportament care le ajută să supravieţuiască, transformându-se în vampiri. Pentru a-şi completa dieta cu nectar de cactus şi ouă de păsări, cinteza bea şi sânge. Prin adaptarea tehnicii lor de a îndepărta şi mânca paraziţii păsărilor marine de pe insulă, îşi folosesc ciocul ascuţit pentru a străpunge carnea, astfel încât să extragă sângele. Acesta îi oferă elementele nutritive necesare pentru completarea dietei.

Datorită acestei evoluţii, cinteza are cel mai mare şi mai ascuţit cioc dintre toate subspeciile de cinteze cu cioc ascuţit. Prin observarea modificărilor fizice şi de comportament ale acestor păsări, Darwin a formulat teoria modernă a evoluţiei.

Pinguinii topicali

În arhipelagul Galapagos trăiesc şi pinguini. Pinguinii de Galapagos reprezintă unica specie de astfel de vieţuitoare care se află la tropice şi una dintre cele mai nordice specii de pinguini. Se descurcă de minune în interiorul apei şi se mişcă la fel de bine ca peştii, iar atunci când ies pe uscat sunt inflexibili şi stângaci.Recente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg