Aşa se păstrează vinul!

1 71300 original jpg jpeg

Chiar dacă nu e încă anotimpul vinului, vrei cu siguranţă să ştii cum să-l păstrezi că să-i conservi toate calităţile. Iată câteva metode!

Vinul devine tot mai bun pe măsura ce se învecheşte. Dar nu oricum! În sticle închise la culoare,ferite de diferenţele de temperatură şi de lumină. Sticlele se aşează orizontal,fară a fi mişcate. Desigur,vei putea urma toate aceste sfaturi dacă-ţi rezervi un raft liber în cămară sau în pivniţă. Merită! Vei avea o minicolecţie de vinuri,chiar la tine acasă!

Rafturile,o soluţie practică

În beci sau în cămară îţi sunt de mare ajutor rafturile pentru depozitarea sticlelor cu vin. Optează pentru cele din sârmă (sunt mai uşor de transportat dacă veri să-ţi reorganizezi spaţiul). Dacă nu ai nici beci şi nici cămară,le poţi ţine în cutii de carton sau în lăzi de lemn. Este bine să eviţi depozitarea sticlelor frigider deoarece vinul se tulbură de la vibraţii,spun specialiştii. În plus,deschiderile repetate ale frigiderului şi implicit expunerea  lor la lumină vor învechi vinul mai repede de termen (fapt ce duce la alterarea gustului).

Cum aşezi sticlele

Dacă ţi-ai cumpărat un raft special pentru sticlele de vin este bine să respecţi următoarea ordine:vinurile spumante se aşează pe etajera de jos,urmează sticlele cu vin alb şi apoi,desupra,cele cu vin roşu. Motivul? Căldura se ridică,prin urmare orice sortiment de vin are nevoie de o anumită temperatură pentru a‑şi păstra calităţile timp îndelungat.

Cum te bucuri de aromă

Pentru a-i simţi cu adevărat aroma,vinu roşu şi cel proaspăt trebuie servit la temperatura camerei (temperaturile scăzute diminuează gustul). Aşa că lasă-l câteva ore să se "odihnească" după ce l-ai scos din beci. Vinurile albe şi dulci sunt mai aromate dacă le bei reci.

Câteva trucuri…

Vinul de ţară este mai bun dacă,înainte de a deschide sticla ai grijă să nu-l tulburi. Iată de ce,până îl torni,e bine să laşi sticla în picioare o zi (pentru decantare). Apoi îi desfaci încetişor dopul. Îl torni înt-un vas mai mare,de preferat într-o carafă,şi ai grijă ca “drojdia” din vin să nu se ridice. Laşi vinul să “respire” câteva minute (în acest fel îşi îmbunătăţeşte gustul) şi apoi poţi să-l serveşti.



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg