Aşezarea tacâmurilor la masă. Ghid util pentru gospodine perfecte

1 66619 original jpg jpeg

Se apropie un eveniment special în familie şi pentru asta ai de gând să pregăteşti câteva preparate culinare deosebite. Ca să nu strici impresia generală, ar trebui ştii câteva lucruri despre aşezarea tacâmurilor la masă.

Aşezarea tacâmurilor la masă nu este foarte complicată pe cât poate părea la o primă impresie. Sunt câteva reguli care trebuie respectate şi succesul nu se va lăsa prea mult aşteptat.

Aşezarea tacâmurilor la masă depinde şi de preparatele ce vor fi servite

În primul rând,este bine de ştiut că nu există un număr standard de tacâmuri care trebuie puse pe masă. Numărul acestora diferă de la eveniment la eveniment,în funcţie de câte preparate vor fi servite. Însă,la modul general,în dreptul fiecărui loc la masă trebuie pusă o farfurie mare,întinsă,care va sta acolo până când se va servi şi ultimul fel de mâncare. Aceasta este numită şi farfuria de serviciu care serveşte drept suport pentru celelalte farfurii şi nu pentru a mânca direct din ea.

Peste farfuria suport se pune,o dată cu fiecare preparat servit,o altă farfurie. Farfuria pentru pâine sau unt se aşează  în partea stângă a farfuriei suport,iar deasupra acesteia se pune una medie,de salată. Farfuria pentru primul fel de mâncare se va regăsi încă de la început peste farfuria de serviciu.

Care este ordinea

Când vine vorba de aşezarea tacâmurilor la masă, trebuie să ştii că ele se aşază în jurul farfuriei de bază,în ordinea în care acestea vor fi folosite,începând cu partea exterioară,înspre farfurie. În dreapta farfuriei de bază se pun cuţitele şi lingurile. Lingurile se aşează cu scobitura în sus,iar cuţitul cu partea tăioasă către farfurie.

Aşezarea tacâmurilor la masă poate să difere

Furculiţa pentru crustacee este de mici dimensiuni şi o vom găsi în dreapta lingurei. Asta doar în situaţia în care la masă se vor servi fructe de mare. Altfel,prezenţa ei acolo nu are nici un sens. Este singura furculiţă pe care o regăsim în partea dreaptă. Ea poate fi sprijinită de lingură formând un unghi de 45 de grade sau poate sta paralel cu aceasta.

În partea stângă a farfuriei de serviciu se pune furculiţa,cu partea bombată în jos. Cea mai mică (exterior) fiind destinată aperitivului sau salatei,iar cea mai mare (interior) fiind folosită la felul principal.

Cum se aşază tacâmurile de desert şi şerveţelele

Tacâmurile de desert – linguriţele şi furculiţele mici – se aşează deasupra farfuriei suport.

Eticheta îţi cere,şi este bine să nu o încalci, să nu aşezi niciodată mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe la masă.

Şervetul trebuie aşezat în partea stângă lângă furculiţă,fie pe farfuria din centru.

Aşezarea tacâmurilor la masă - Ce trebuie să ştii despre pahare

Legat de pahare,acestea se aşează şi ele tot de la stânga la dreapta:pentru apă,vin alb,vin roşu,pentru ţuică sau orice altă băutură tare. Ceaşca de cafea se poate pune în dreapta şi în josul paharelor. Paharele nu trebuie neapărat puse în linie dreaptă. În plus,nu toate paharele menţionate trebuie să apară pe masă,doar cele de care va fi nevoie. De obicei este nevoie de un pahar pentru apă şi unul pentru vin.

Citiţi şi: Cum aranjezi masa festivă