Baia copiilor: cum o amenajezi? (P)

Baia este una dintre încăperile casei pe care, odată ce o amenajezi, îţi doreşti să o menţii ca atare, în cele mai bune condiţii, ani de-a rândul, fără că retuşurile ulterioare să îţi mai scoată sume mari din buzunar.
Asta deoarece,de regulă,investiţia iniţială în amenajarea sa nu este tocmai mică,întrucât trebuie să ai în vedere selectarea celor mai bune şi rezistente materiale pentru placare,selectarea obiectelor sanitare optime etc. Lucrurile se complică uşor când vine vorba despre amenajarea băii copiilor,fiindcă micuţii cresc,iar nevoile lor se modifică odată cu vârstă. Ce faci pentru a amenaja o baie versatilă şi durabilă pentru cei mai mici membrii ai familiei?
Deşi tendinţa este să te iei cu mâinile de cap când te gândeşti la amenajarea băii copiilor,de fapt,lucrurile nu sunt chiar atât de complicate:regulile de baza – investiţia în calitate şi bun gust – rămân valabile şi în acest caz. Cea mai eficientă varianta ar fi să setezi un context permisiv (culori calde,texturi rezistente) şi să accesorizezi cu elemente pe care le poţi schimbă o dată la câţiva ani,pe măsură ce copilul sau copiii tăi cresc.
Materiale folosite la amenajarea băii copiilor
Fiindcă şi în baia copiilor trebuie să primeze calitatea,este important să alegi cele mai bune materiale pentru pardoseală şi pereţi. Poţi alege piatră naturală–o dată pentru aspectul ei extraordinar dar mai ales pentru rezistenţă îndelungată (nu va trebui să înlocuieşti plăcile din baia copiilor o dată la câţiva ani). Te poţi informa asupra avantajelor pietrei naturale (un bun conductor de căldură,în caz că ai încălzirea în pardoseală) şi asupra finisajelor (poţi alege un tip de placă antiderapantă pentru pardoseală din baia copiilor) online,de pe site-ul www.piatraonline.rosau printr-o vizită în showroom-ul de piatră naturală din Bucureşti.
Proiectul din imagine (baie pentru tineret) a fost realizat cu travertin:pardoseală şi pereţii în nuanţe un pic diferite,iar pe perete,o zona accent cu un mozaic din acelaşi travertin. A fost aleasă o cabina de dus practică,iar elementele sanitare patreaza simplitatea,într-un spaţiu aerisit şielegant.Bineînţeles,în afară de versatilul travertin,mai poţi alege şi alte tipuri de piatră naturală pentru baia copiilor,cu maxim efect:ardeziile,cu inflexiuni de culoare fascinante – roşiatice,verzui sau portocalii,vor adaugă cu siguranţă dinamism spaţiului sau marmură,dacă vrei să creezi un spaţiu elegant. Dacă vrei un accent cu adevărat curajos în baia celor mici,poţi încerca şiterrazzo,un tip de placă turnată în trei straturi (extrem de rezistenţă) cu modele decorative excepţionale.

Pentru baia din imagine,s-au folosit pentru pardoseală plăci de terazzo Green,care schimbă total aspectul spaţiului.
Toate aceste materiale au avantajul de a oferi atât un impact vizual considerabil,cât mai ales rezistenţă în timp. În plus,dacă sunt impermeabilizate,plăcile sunt uşor de curăţat şi,în cazul unei igienizări riguroase şi regulate,dar şi a existenţei unui sistem de ventilaţie corespunzător,nu favorizează acumularea de bacterii şi alte microorganisme potenţial patogene (mucegai,igrasie s.a.m.d.) care ar riscă să pună în pericol sănătatea copiilor.