Beneficii uimitoare ale mărarului

1 80669 original jpg jpeg

Folosit în mâncăruri, cărora le dă o savoare aparte, mărarul este o plantă aromatică pe care trebuie să o incluzi în dietă. Şi nu doar pentru aroma sa specială, ci mai ales pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătăţii. Conţine fier, magneziu, vitamina A şi C, întărind imunitatea şi ameliorând simptomele unor afecţiuni digestive.

Beneficiile uimitoare ale mărarului sunt:

Ajută digestia

Substanţele nutritive din mărar ajută la stimularea sucului digestiv şi biliar. De asemenea, acesta stimulează peristaltismul şi vindecă simptomele constipaţiei.

Previne insomnia

Mărarul are efect calmant datorită uleiului esenţial pe care îl conţine, care stimulează secreţia unor enzime şi hormoni care au proprietăţi calmante.

Menţine sănătatea oaselor

Conţine calciu, prin urmare contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor, prevenind astfel osteoporoza.

Bun pentru diabetici

Deşi nu sunt studii foarte relevante în acest sens, la anumiţi pacienţi cu diabet s-a dovedit că mărarul ajută la reglarea nivelului de insulină.

Reduce gazele

Consumul de mărar previne balonarea şi gazele, stimulând digestia şi eliminarea toxinelor din organism.

Întăreşte imunitatea

S-a dovedit că mărarul previne foarte multe infecţii provocate de bacterii, precum şi cele externe, cum ar fi rănile deschise.

Calmează sughiţul

Alergiile, hipersenzitivitatea sunt printre cauzele sughiţului. Mărarul este un leac foarte eficient pentru calmarea sughiţului.

Vindecă diareea

Prin inhibarea infecţiilor microbiene care provoacă diareea, mărarul e un remediu foarte bun pentru a vindeca această problemă.

Tratează dizenteria

Provocată în primul rând de infecţiile fungice, mărarul, fiind un bun dezinfectant natural, ajută la tratarea dizenteriei.

Calmează durerile provocate de artrită

Mărarul este de mult timp folosit ca leac pentru a calma durerile reumatice, cele provocate de gută şi artrită.

Reglează menstruaţia

Datorită conţinutului de flavonoizi, mărarul stimulează secreţia hormonilor care ajută la menţinerea unei menstruaţii regulate la femei.

Vindecă afecţiunile respiratorii

Mărarul vindecă problemele respiratorii cauzate de alergii, având în componenţă substanţe care au proprietăţi anti-congestive.

Bun în igiena orală

Seminţele şi frunzele de mărar împrospătează respiraţia, eliminând microbii din cavitatea bucală. De asemenea, contribuie şi la menţinerea sănătăţii gingiilor şi dinţilor.