Bujorul, rege printre florile de mai

1 69043 original jpg jpeg

În cultura chineză se numeşte „sho yo“, adică „cel mai frumos“, iar în lume este cunoscut ca floarea bogăţiei şi a respectului. Ştiai că în buchetul de nuntă bujorul simbolizează timiditatea miresei sau că rădăcinile plantei au proprietăţi medicinale?

Parfumul delicat dar tare şi coroana bogată de petale îi oferă bujorului un loc aparte în grădina de flori. Vestitor al lunii mai,bujorul încântă privirea şi simţurile cu petalele sale culorate puternic în alb,roz intens,galben,corai,roşu,vişiniu.

Este cultivat încă din cele mai vechi timpuri şi înfrumuseţează orice grădină,chiar dacă nu e înflorit. Bujorul este cunoscut în cultura chineză drept floarea prosperităţii şi a bogăţiei.

Pentru că înfloreşte în luna mai,chinezii au numit cea de-a patra lună din an „luna bujorului“.

Menţionat de pe vremea zeilor antici

Bujorul este atât de apreciat în toată lumea,pentru că are proprietăţi medicinale. Rădăcinile plantei conţin compuşi cu efect analgezic. Legenda spune că numele bujorului provine din mitologia greacă.

Paeon,elevul lui Aesculapius,zeu al medicinii,ştia foarte bine ce efecte benefice are rădăcina de bujor asupra corpului.

Însă după ce i-a vindecat zeului Pluton o rană,Paeon a căzut în dizgraţiile mentorului său,care a promis să se răzbune. Salvarea a venit din partea lui Pluton,care l-a transformat într-un bujor.

Aşa îl îngrijeşti

Înfloreşte primăvara târziu şi are nevoie de cel puţin şase ore de expunere la soare zilnic. Nu este o plantă pretenţioasă,dar solul în care este cultivat trebuie să fie drenat,altfel nu se dezvoltă aşa bine. Când este cald,bujorul are nevoie de apă. Toarnă cel puţin 10-15 l de apă,încet,la fiecare tufă de bujor.

Udarea se face atât în lunile de primăvară,când bujorul are boboci şi flori,cât şi în luna august,după ce florile s-au scuturat. Drenarea solului este necesară pentru mugurii care vor înflori în următorul an.

Primăvara şi toamna,pământul în care se dezvoltă planta trebuie fertilizat cu azot şi potasiu.

Tot pentru întreţinere,toamna,prin octombrie,se face toaletarea bujorului,adică se taie tijele plantei până aproape de nivelul solului.

Reguli de plantare

Mai întâi,alegi locul potrivit,cu expunere la soare,iar pământul să fie afânat. Plantează bujorii nu foarte aproape unul de altul,căci au rădăcini mari şi puternice.

După ce te asiguri că planta are suficientă apă,poţi băga rădăcinile de bujor în pământ,cam 20-30 de cm.Acoperă-le cu pământ de flori şi udă locul. În primul an,este posibil ca bujorul să nu înflorească atât de bine,dar în al doilea an sigur îţi vei vedea bujorul ca un „rege“ între flori. E

vită să îl uzi în exces,chiar dacă iubeşte apa,deoarece rişti ca planta să moară. De asemenea,fertilizează pământul doar în jurul bujorului,fără să-l atingi.

Ştiai că…

… în vremea filosofului roman Plinius,anul 77 e.n.,bujorul era utilizat în tratamentul a 20 de boli.

… legendele grecilor spun că în bobocii de bujor sunt forţe care îi ajută să strălucească în nopţile cu lună plină?

… în China,se folosea rădăcina bujorului alb pentru tratarea bolilor de ficat?

… în Japonia,bujorul putea fi cultivat iniţial doar de cei bogaţi,fiindcă floarea era asociată cu prosperitatea?

Trucul Click! pentru femei

Montează araci în jurul tulpinilor,pentru că bujorul are coroane bogate şi trunchi greu. Vei evita ruperea plantei pe vreme rea,cu vânt puternic. Altfel,bujorul nu se va mai dezvolta aşa de bine anul viitor.