Calathea îngrijire. Ghid: de la temperatură la tipul de pământ

calathea îngrijire jpeg

Calathea îngrijire. Îţi doreşti o plantă de apartament cu frunze bogate şi pline de culoare? Ei bine, Calathea îţi va transforma colţul preferat într-o adevărată oază de relaxare.

Cum o recunoşti

Calathea este o plantă decorativă cu frunze mari şi forme variate. În funcţie de specie, acestea pot fi alungite sau ovale. Coloritul frunzelor încântă prin nuanţe de roşu închis, verde, crem şi alb-gălbui. Aspectul de tufă înaltă face din această plantă, un obiect decorativ ideal pentru acoperirea colţurilor goale din încăperi.

Calathea îngrijire - Adoră umiditatea

Ca multe plante de apartament, Calathea adoră să fie udată în permanenţă, însă nu în exces. Mai mult, poţi să o stropeşti cu apă proaspătă, ori de câte ori vezi că frunzele şi-au pierdut din luciu. Aceasta vegetează tot timpul anului, de aceea este bine ca ea să fie aşezată într-o încăpere ferită de razele de soare şi de curent.

Temperatura optimă este de 18-25 de grade Celsius.

Are nevoie de pământ afânat

Pământul în care aceasta îşi fixează rădăcina şi rizomii trebuie să fie afânat şi poros. Poţi cumpăra de la florărie un amestec de pământ cu turbă, sau poţi opta pentru pâmânt negru de pădure cu frunze şi nisip. Substratul nu trebuie să reţină apa în exces, căci asta va duce la putrezirea rădăcinilor şi, în final, la veştejirea plantei.

Calathea îngrijire - Cum se înmulţeşte

Dacă vrei să te bucuri de cât mai multe ghivece cu Calathea atunci trebuie să ştii că înmulţirea se face uşor, primăvara, prin divizarea tulpinilor. După ce le-ai despărţit de tufă, noile plante se pun în ghivece de lut, la loc călduros. Pe deasupra substratului poţi presăra pietriş alb, pe care îl poţi stropi cu apă de 2-3 ori pe zi.

Ştiai că…

...Calathea este o plantă originară din pădurile umede ale Americii Centrale denumită şi "planta care se roagă"? La întuneric frunzele se apleacă unele peste altele ca nişte mâini împreunate.

Flori rezistente la soare