Când îţi laşi câinele singur acasă

Nevoia de a primi dragoste necondiţionată de la un prieten necuvântător sau mila faţă de un sufleţel abandonat într-un adăpost de animale ne determină adesea să ne mărim familia, adoptând un câine. Totuşi, înainte de a face acest pas, trebuie să fim sigure că putem veni în întâmpinarea nevoilor fiinţei care ne luminează viaţa.
Pe durata unui studiu realizat de cercetătoarele Therese Rehn şi Linda J. Keeling de la Universitatea suedeză de Ştiinţe Agricole, a fost urmărită rata cardiacă şi comportamentul a 12 căţei sănătoşi, fără istoric de tulburări de anxietate asociate izolării temporare de stăpânii lor şi obişnuiţi să stea singuri aproximativ patru ore pe zi.
Respectivele animale petreceau aproape jumătate din timp în apropierea uşii, fiind preponderent inactivi, aşezaţi pe duşumea. Cu cât durata despărţirii era mai mare, cu atât mai intense erau interacţiunile cu stăpânul la revenirea acestuia: câinii îşi scuturau corpul, dădeau din coadă şi se lingeau pe bot, având rata cardiacă mai crescută. Deşi fiinţă socială, câinele nu manifestă întotdeauna stres în primele minute după separare, dar preferă de fiecare dată compania omului sau a altui patruped în locul singurătăţii.
Citeşte şi: Mic, mic, mic, cât un... căţel pitic
Soluţii pentru a-i scurta singurătatea
Dacă îţi doreşti ca patrupedul tău să nu resimtă disconfortul faptului de a fi lăsat singur în casă, iată ce poţi face: negociază cu angajatorul tău să poţi lucra de acasă cel puţin o zi pe săptămână; verifică dacă instituţia la care lucrezi permite să vii la serviciu însoţit de animalul de companie; vino acasă în pauza de prânz pentru a petrece timp cu câinele tău; angajează o persoană care să-ţi viziteze prietenul lăsat acasă o dată pe zi sau roagă un membru al familiei să aibă grijă de căţel pe timpul zilei; când îţi planifici vacanţele, alege pensiuni şi hoteluri care acceptă şi animale de companie; excursiile sunt mai frumoase când te însoţeşte devotatul tău companion. Asigură-te, deci, că maşina ta este dotată cu echipamentul de protecţie pentru călătoriile împreună cu căţelul.
Citeşte şi: De ce nu trebuie să goneşti niciodată o pisică de la picioarele tale
Sfatul specialistului: Cristian Bădulescu, medic veterinar, Clinica Blue Point Vet
Când adoptăm un câine, trebuie să ne asumăm faptul că acesta are nevoie de mult mai multă atenţie, energie şi timp din partea noastră, comparativ cu o pisică. Câinele are nevoie de mişcare zilnic, deci – dacă locuiţi la bloc – trebuie să îl plimbaţi de minimum două ori pe zi, câte 30 de minute la fiecare ieşire.
La fel ca oamenii, şi câinele are nevoie de hrană proaspătă şi de apă curată în fiecare zi. De aceea, durata maximă pe care câine-e o poate petrece singur în casă este de 12 ore. Sunt însă mulţi câini care, când văd că stăpânul iese pe uşă (fără ei), intră în panică şi atunci se declanşează primele manifestări ale anxietăţii: devin agitaţi, îşi fac nevoile acolo, urlă, distrug lucruri (mobila, uşile, pereţii). De aceea, ei nu pot fi lăsaţi singuri în casă mai mult de câteva minute. Pentru a putea să îi laşi singuri pe durate mai lungi, este nevoie de antrenamente, de mult tact şi de răbdare din partea stăpânului.