Casele mediteraneene, case cu suflet

1 77226 original jpg jpeg

Casele în stil mediteranean, apărute imediat după primul război mondial în zonele de lângă mare, sunt case care prin dimensiunea lor, proporţia, materialele folosite, dar mai ales prin căldura pe care o degajă exprimă incontestabil dorinţa oamenilor de revenire la viaţă.

De aceea chiar şi acum, la 100 de ani, cei care optează pentru note mediteraneene în ansamblul locuinţei lor sunt oameni care au ajuns în acea etapă a vieţii în care simt nevoia de o “restartare” autentică cu rădăcini şi izvoare sănătoase şi adânci.

Remarcabile prin simplitate şi eleganţă, casele mediteraneene au dat soluţia mariajului perfect între natură şi OM, distingându-se prin decenţa decoraţiunilor, dialogul magnific dintre plin şi gol, elementele din natură şi sensibilitatea umană.

Lemnul şi piatra

Materialele de construcţie folosite aparţin îndeosebi zonei, cu preponderenţă utilizându-se piatra naturală puţin prelucrată prin şlefuire, cărămida şi olanele care transmit căldura lutului ars. Dialogul muzical dintre plin şi gol este susţinut discret de forma îngustă şi înaltă a ferestrelor flancate de obloane utile, dar şi decorative, care permit luminii să pătrunda dozat, fără a afecta răcoarea specifică acestor case aflate în zone foarte însorite sau protejându-le de vânturi.

La interior piatra are din nou rol principal, fiind secondată de lemn, care sub formă de grinzi, duşumele sau mobilier susţine aspectul dantelat, prietenos şi cald al locuinţei.

Robusteţea pietrei naturale este atenuată prin intervenţia discretă, dar sigură a omului asupra ei prin cioplire şi mărunţire la dimensiunea cerută de proporţia construcţiei.

Predominantă, piatra se face necesară mai ales acolo unde a apărut stilul iniţial, în zona de mare cu veri toride şi fără ierni abundente, pentru care panta acoperişurilor ar trebui să fie mare, dar şi unde construcţia solidă se poate opune vânturilor puternice.

În România aceste case în stil mediteranean şi-au găsit şi îşi găsesc fericit locul în Dobrogea şi mai puţin în zonele de munte sau alte zone, unde este necesar să fie corijate discret proporţiile legate de acoperiş.

Recomand cu multă căldură folosirea elementelor constructive şi a materialelor specifice stilului sub supravegherea atentă a unui profesionist – arhitect sau designer.