Căţeluşă sau căţel?

1 46699 original jpg jpeg

Vrei un animăluţ şi nu te poţi hotărî dacă să fie mascul sau femelă? Ca să te lămureşti, cântăreşte bine avantajele şi dezavantajele fiecărei variante.

Pe aceeaşi temă:

15 curiozităţi despre câini

Ponturi să-ţi educi căţelul

Femelele,mai ascultătoare

Sunt iubitoare şi uşor de dresat

Căţeluşele sunt ataşate de stăpân,prietenoase cu cei din familie şi pot fi uşor dresate. De obicei sunt ascultătoare,învaţă repede „regulile” casei şi nu rişti să le pierzi în perioada de împerechere,deoarece femelele nu pleacă de lângă tine în căutarea partenerilor.

Îţi pot face pui nedoriţi

Dacă nu-ţi doreşti o casă plină de puiuţi,prima măsură este castrarea căţeluşei. Tot la categoria dezavantaje se poate adăuga perioada de menstruaţie. Împerecherea trebuie făcută numai cu masculi din aceeaşi rasă,ţinând cont de pedigree,adică de certificatul de origine,care conţine genealogia femelelor timp de trei generaţii.

Devin rele cu străinii,mai ales când au pui. La maturitate,reprezentantele „sexului frumos” tind să ia în greutate,de aceea este recomandat să fie hrănite cu mâncare uşoară şi să facă multă mişcare.

Masculii,mai independenţi

Cel mai bun paznic

Când îţi doreşti un animal de pază,masculul este cea mai bună alegere. Castrarea lui nu este neapărat necesară. Dacă totuşi te decizi să faci acest pas,este bine să nu fie mai tânăr de un an,astfel încât organismul să-i fie bine dezvoltat.

Sunt mai greu de dresat

Căţeluşii sunt mai independenţi,greu de stăpânit,dificili ca temperament şi nu prea „mămoşi”. Dresajul necesită fermitate din partea ta,astfel că,în general,aceştia nu execută decât comenzile unei singure persoane.

Datorită instinctului,este foarte posibil să fie agresivi când vrei să-i deprinzi cu anumite obiceiuri.

Masculii sunt apţi pentru procreere tot anul,prin urmare este posibil să ignore orice comandă le vei da atunci când simt prin apropiere femele aflate în perioada de împerechere. În cazul masculilor necastraţi,dar abstinenţi,există riscul inflamării aparatului reproducător. Această manifestare este naturală,reversibilă şi nu trebuie să te îngrijoreze.

Temperamentul tău,criteriu de selecţie

Animăluţulse adaptează felului tău de-a fi. Aşa că ghidează-te nu numai după dezavantajele pe care le reprezintă fiecare alternativă,ci caută un căţeluş a cărui fire se apropie de a ta.

Eşti energică? Masculul este cea mai bună alegere. Pentru o persoană calmă,femela poate fi opţiunea ideală.