Ce nu ştiai despre delfini

1 46203 original jpg jpeg

Neplac delfinii pentru că sunt prietenoşi,curioşi,puternici şi vioi. Au devenitşi mai populari de când şi-au dovedit priceperea în terapiile pentru copiii cu dizabilităţi.Dar câte lucruri ştim de fapt despre ei?

Înunele regiuni poate trăi până la aproape 25 de ani,în timp ce în altele doar10-14 ani. Cei mai bătrâni delfini au şi 40 sau 50 de ani,dar pot atingeaceastă vârstă numai în libertate.

Pentrudelfini,respiraţia este un act conştient,de aceea nu adorm total niciodată. Respirăde 2-3 ori pe minut şi îşi pot ţine respiraţia aproximativ 20 de minute. Întregulproces durează mai puţin de o secundă.

Undelfin doarme numai 2-3 minute în timpul zilei şi 7-8 în timpul nopţii. Somnulnu cuprinde decât o jumătate a creierului,cealaltă rămânând trează pentru a seputea menţine la suprafăţă ca să respire.

Delfiniinu beau apa din ocean pentru că este prea sărată. De aceea,îşi asigurănecesarul de apă din hranape care o consumă şi care conţine 80% apă.

Undelfin de 250 de kilograme se hrăneşte cu 10-22 kilograme de peşte pe zi. Hranapredilectă rămâne calmarul,deşi nu îi aduce un aport crescut de energie. Heringulşi macroul au mai multă grăsime şi asta îi permite delfinului să-şi menţinăconstantă temperatura de 36 de grade Celsius.

Delfiniiau o structură socială bine stabilită. Grupurile cele mai mici au câte 20 dedelfini,dar în sezonul de împerechere ajung şi la 115 membri. Studiile audemonstrat că folosesc un limbaj structurat,ba chiar îşi dau nume prinfluierături pentru a se diferenţia unul de altul.

Femelelenasc pui după vârsta de 8 ani. Perioada de gestaţie durează 12 lunişi o altăfemelă îi stă alături la naştere. Puiul apare de fiecare dată cu coada înainte.Mama îl hrăneşte până la 2 ani şi va rămâne lângă ea până la 3-6 ani,timp încare el va învăţa regulile grupului şi cum să se hrănească singur.

Cândatinge viteze mari,ca atunci când înoată pe lângă un vapor cu 26,7 km/h,obişnuieşte să facă sărituri. Este un simplu şiretlic pentru a păstra mai multăenergiepentru că aerul opune mai puţină rezistenţă decât apa.

Datorităcorpului oval şi ascuţit la capete,într-o oră,un delfin poate înota între 5,5şi 13 kilometri,iar dacă se străduieşte foarte mult ajunge la 37 dekilometri pe oră. În timpul unei călătorii obşnuite poate parcurge 11-12 km/h.

Tuffy,un delfin din SUA,poate ajunge la 300 de metri adâncime. Cei mai mulţi delfininu agreează răceala apelor adânci,de aceea rămân la numai 2 metri sub apă.