Ce să nu faci cuptorului tău ca să-i prelungeşti viaţa

Grija pe care o oferi cuptorului este recompensată cu o viaţă mai lungă a unuia dintre aparatele electocasnice esenţiale din casă. Nu trece cu vederea aceste detalii dacă vrei să-l menţii în stare bună mai mut timp!

image

Protejarea interiorului cuptorului şi curăţarea corectă sunt doar două dintre aspectele importante ale îngrijirii cuptorului tău. Descoperă ce greşeli poţi face legat de acest aparat şi ce îi scurtează şederea în casa ta!

Laşi resturile de mâncare să ajungă în partea de jos a cuptorului

Scurgerile din cuptor se adună zi după zi să fie și sunt greu de șters. Cel mai bine ar fi să pui o tavă în care să cadă toate firimiturile și stropii înainte ca acestea să ajungă în partea de jos a cuptorului. Nu uita s-o scoţi și să cureţi de grăsimea și resturile de mâncare după fiecare utilizare Ar fi utilă şi o folie de copt pentru a ușura curățarea.

Curățarea zilnică în bucătărie este probabil mai concentrată pe vase decât pe cuptor, dar câteva retușuri vor ajuta mult. Este mai dificil să-l cureţi după luni întregi în care murdăria s-a acumulat treptat, dar la orice folosire va face fum.

Renunţi la curățarea colțurilor

Nici nu vrei să te gândești la ce se ascunde între cuptor și dulapurile de lângă el? Pentru a împiedica scurgerile să atragă dăunători, aplică acest truc: înfășoară un cuțit într-o lavetă umedă şi curăţă în câteva rânduri zona dintre cuptor şi dulapuri. Scutură resturile după fiecare curăţare. După îndepărtarea murdăriri, înlocuieşte laveta cu una îmbibată în oțet și trece-o din nou prin spaţiul îngust.

Citește și:  Scapă rapid de grăsimea uscată depusă în cuptor

Omiţi să cureţi şi butoanele

Şi mânerele ajung să se murdărească destul de mult în timpul preparării mâncărurilor. Pentru a le curăţa ca la carte, scoate-le înainte de a spăla. Lasă-le să se înmoaie într-un vas cu apă caldă în care ai pus un sfert de detergent de vase lichid pentru a le dezinfecta, apoi le cureţi, le ştergi şi le fixezi la locul lor.

Găteşti cu hârtie cerată

Hârtia cerată, spre deosebire de hârtia de pergament, este diferită chiar dacă ar putea arăta la fel. Acea ceară o face diferită. Ceara ajută la eliminarea umezelii, dar nu este rezistentă la căldură. Pune-o într-un cuptor încins și se va topi.  

Vezi și: Cum să cureţi cuptorul cu microunde în cinci minute! Ai nevoie de doar două ingrediente

Nu ai răbdare să decongelezi bine carnea

Poate crezi că economiseşti timp dacă pui un piept de pasăre congelat să se încălzească în cuptor înainte de a fi complet dezghețat, dar trebuie să ajustezi timpul de gătire. În general, dacă pui alimente congelate sau parțial înghețate în cuptor, timpul va fi oprit, deoarece va trebui să se dezghețe înainte de a se găti. Cel mai bine ar fi să le laşi să se dezghețe complet înainte de gătire.

FOTO: Pixabay