Ce trebuie să faci când adopți o pisică de pe stradă?

Indiferent că este vorba despre o pisică pe care o hrănești deja de ceva timp în zona în care locuiești sau în care lucrezi ori despre un pui pe care l-ai găsit în cine știe ce situație disperată, adopția unei pisici de pe stradă impune o serie de măsuri de precauție, menite să vă protejeze atât pe tine, cât și pe ea. Iată care sunt recomandările veterinarului, atunci când vine vorba despre adopția unei pisici.

image

1.  Mergi imediat la medicul veterinar

Vizita la medicul veterinar trebuie realizată cât mai repede, preferabil în aceeași zi în care ai adoptat pisica, înainte de a o duce acasă. Medicul va efectua un consult clinic în cadrul căruia va evalua starea de sănătate a felinei și va putea face o serie de recomandări în legătură cu modul în care trebuie îngrijită aceasta.

Tot cu ocazia primei vizite, medicul va recomanda sau va efectua deparazitarea internă și externă, astfel încât să eviți situația neplăcută în care umpli casa de purici. De asemenea, îți va recomanda să îi efectueze pisicii o serie de teste imunologice pentru identificarea unor eventuale boli feline grave. Ulterior, după aproximativ două săptămâni, vei putea să mergi din nou la veterinar, pentru a o vaccina.

Pe lista de recomandări generale de îngrijire a pisicii, medicul îți va vorbi despre sterilizarea acesteia. Gestatia la pisici durează, în medie, 60 zile, ceea ce înseamnă că femelele pot avea până la 3 serii de pui în fiecare an. Atât femelele, cât și masculii au o serie de comportamente nedorite, în perioada de împerechere. În plus, sunt predispuși la o serie de boli grave, ce pot fi prevenite prin sterilizare.

2.  Fă o oprire la petshop

Pisica are nevoie de o serie de accesorii, pentru ca frumoasa conviețuire dintre voi să se desfășoare în cei mai buni parametri. Prin urmare, oprește-te la petshop și cumpără o litieră și nisip special pentru litieră, vase pentru apă și mâncare și hrană specială pentru pisici, în funcție de vârsta noii tale prietene și de starea sa fiziologică.

Mâncarea uscată pentru pisici conține ingredientele necesare pentru ca felina să fie sănătoasă, iar nevoile sale nutriționale satisfăcute. Dacă decizi să îi oferi, din când în când, câte un pliculeț de mâncare umedă, va fi cu atât mai mulțumită.

Nu uita să investești într-un accesoriu special pentru ascuțirea gheruțelor, dacă vrei să îți protejezi mobilierul.

3.  Las-o să se familiarizeze cu noul său mediu de viață

Unele pisici pun stăpânire pe noua lor casă, din momentul în care s-a deschis ușa transportorului. Altele sunt mai timide și au nevoie de mai mult timp pentru a explora. Respectă nevoile pisicii tale și nu adăuga stres suplimentar, chiar dacă intențiile tale sunt de a o liniști cu mângâieri.

Instalează litiera în spațiul pe care îl consideri cel mai potrivit, pune vasele cu apă și mâncare la locul lor și umple-le, apoi eliberează pisica din transportor, limitându-i, pentru început, accesul la spațiul în care se află accesoriile sale. După ce observi că a inspectat litiera, oferă-i acces și la restul locuinței. Las-o să miroasă fiecare colțișor și abia apoi poate să se liniștească în locul care îi place mai mult. Limitează entuziasmul celorlalți membri ai familiei, mai ales dacă e vorba despre o pisică adultă: aceasta are nevoie de ceva mai mult timp pentru a se simți ca acasă. În medie, o pisică are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta, mai ales dacă în locuință există și alte animale. Și nu uita să asiguri geamurile cu plase rezistente, fixate în șuruburi!

Aducerea unei pisici acasă poate fi o etapă plină de bucurie, însoțită de unele provocări specifice. Nu uita că medicul veterinar este aliatul tău în acest demers. Respectă firea noii tale pisici și oferă-i ocazia de a se adapta, în propriul ritm, la noul său mediu de viață.

Sursa foto: Pixabay



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg