Animalele care dorm în picioare visează doar când stau culcate. De ce se întâmplă asta?

Când te uiți la cățelul  sau la pisica ta și vezi că dă din lăbuțe când doarme sau își ciulește urechile brusc când nu e treaz, știi că patrupedul tău adorabil visează.

image

Se pare că mintea animalelor funcționează ca mintea umană. Cel puțin în anumite privințe. Fundația Somnului, din SUA, susține că visăm în timp ce ne aflăm în timpul somnului REM (mișcarea rapidă a ochilor) și că membrele noastre sunt inerte atunci tocmai pentru a nu face exact ceea ce facem în visul nostru. Cum ar fi să alergăm prin pat sau să gesticulăm de parcă ne-am apăra de un monstru care ne atacă?!

Cum stă treaba în cazul animalelor? Institutul Tehnologiei din Massachusetts a studiat visele șoarecilor de laborator și au tras niște concluzii revelatoare. „Știm că visează și ei și că visele lor au legătură cu experiențe reale din viața lor”, a dezvăluit Matthew Wilson de la ITM. Experimentul respectiv consta în monitorizarea șoarecilor în timp ce urmau o rută anume și analizarea lor în timpul somnului REM.  

Creierul câtorva animăluțe a funcționat exact ca atunci când parcurgeau ruta respectivă în viața reală. În vis, părea că șoriceii își aminteau sau retrăiau acțiunea trăită când erau treji. La fel ni se întâmplă și nouă, oamenilor, când visăm despre oameni pe care i-am întâlnit în realitate sau despre acțiuni care ni s-au întâmplat.  

Anumite animale, precum elefanții, dorm în picioare, susține BBC Science Focus. Însă pentru a realiza asemenea „performanță” e nevoie de o anumită anatomie. De pildă, picioarele cailor (care sunt capabili de același lucru – dorm în picioare) au niște tendoane și ligamente care le permit acestora să rămână la vertical cu minim efort muscular.

Însă nu se poate să visezi când dormi în picioare, ne informează Oakhurst Dairy, care e de părere că vacile se cuibăresc frumos pe jos atunci când vor să doarmă bine și să viseze ceva frumos.

Un studiu realizat de Paul R. Manger pentru Biblioteca Națională de Medicină, în 2020, și denumit „Toate mamiferele visează?” a folosit exemplul elefanților din Africa. Se pare că, în cazul lor, cea mai mare parte a somnului lor s-a făcut în picioare, elefanții întinzându-se pe jos, ca să doarmă, doar o dată la 3-4 zile. Concluzia la care s-a ajuns, după analiza realizată, e că, atunci când dormi în picioare, nu poți atinge somnul REM. Deci nu poți nici visa.   

Multe lucruri rămân neclare când vine vorba despre visele și somnul animalelor, însă un lucru e clar – oamenii nu sunt capabili să doarmă în picioare. Și, până la urmă, cine și-ar dori așa ceva când nu mai poți visa că zbori sau că ai câștigat la loterie, de pildă?!

Foto - Shutterstock