Ce trebuie să ştii despre bonsai

1 46740 original jpg jpeg

L-ai admirat în florării şi nu ai îndrăznit să-l iei cu tine acasă, deoarece ţi se părea că este prea pretenţios? Dacă te înarmezi cu puţină răbdare şi urmezi întocmai sfaturile de mai jos, vei afla că nu este dificil să îngrijeşti un bonsai.

Pe aceeaşi temă:

Ghid de îngrijire a plantelor de apartament

Calendarul îngrijirii plantelor

Bonsaiul este o plantăcultivată în ghiveci,care este menţinută la o dimensiune mai mică decât cea normală. Acesta are nevoie de o îngrijire specială pentru a supravieţui. Cei mai întâlniţi bonsai sunt arbori mici,cu forma bine conturată,care sunt plantaţi în ghivece joase. Udă-l când solul este tare şi uscat

Orice

poate deveni un bonsai,atât timp cât poate să ia o formă „redusă” faţă de cum creşte în natură şi poate rezista ani întregi plantată în ghiveci. Cu cât bonsaiul are mai multe frunze şi în condiţiile în care,la atingere,solul este tare şi uscat,este indicat să-i pui o cantitate suplimentară de apă. Prin urmare,scufundă ghiveciul într-un recipient cu apă,astfel încât acesta să acopere circa 2 cm din trunchiul bonsaiului. Lasă-l aşa până ies toate bulele de aer. Iarna e de ajuns să-l uzi o dată pe săptămână sau chiar mai puţin.

Când trebuie să-l tunzi

Curăţirea şi tunderea bonsaiului se face în special primăvara,înainte de apariţia primelor frunze sau când acestea îşi schimbă culoarea. În funcţie de specie,acesta trebuie tuns o dată sau de mai multe ori pe an. Tăietura trebuie efectuată deasupra unei frunze,în locul în care vrei ca bonsaiul să se ramifice. Dacă ai tăiat prea mult,acoperă repede porţiunea cu ceară,pentru a evita pierderea de apă.

Cum pregăteşti solul

Este indicat ca bonsaiul să fie de regulă plantat în ghivece mici,cu puţine substanţe hrănitoare,care să-l ajute să se adapteze noului mediu de viaţă. În general,îngrăşământul trebuie aplicat la două-patru săptămâni,în perioada de creştere. Acesta trebuie folosit numai pe sol umezit. Periodic,tot la trei săptămâni,primăvara,trebuie să transplantezi bonsaiul în alt ghiveci,pentru că are nevoie de sol proaspăt şi de un spaţiu suficient pentru rădăcini.Recente