Cel mai bun mod de a păstra cafeaua. Ce greşeli o pot face să-şi piardă aroma?
Ţi s-a părut că nu mai are aceeaşi savoare cafeaua ta preferată? Este posibil să-şi piardă prospeţimea şi gustul într-un timp foarte scurt, dacă nu este depozitată corect.
Pasionaţii de cafea sunt receptivi la schimbările care afectează calitatea băuturii lor preferate, iar modul de depozitare o poate afecta. Este posibil să fi auzit că păstrarea cafelei măcinate sau a boabelor întregi în congelator este cea mai bună modalitate de a te bucura de aroma ei mai mult timp. Cu toate că, întra-adevăr, cafeaua poate căpăta un iz de stătut dacă este depozitată incorect, congelarea acesteia poate face uneori mai mult rău decât bine.
Aşa o păstrezi corect!
Cel mai bun loc în care poţi ţine cafeaua este un recipient etanş. Cafeaua măcinată îşi pierde prospeţimea mai repede decât boabele întregi, deoarece este mai expusă efectelor oxigenului. De asemenea, imediat după prăjire, boabele de cafea sunt predispuse să-şi piardă prospeţimea, de aceea beneficiază de o depozitare adecvată şi sunt păstrate în locuri uscate, departe de lumina directă a soarelui.
Menţine cafeaua într-un recipient opac pentru a o proteja de lumină. Găseşte un loc răcoros şi uscat, nicidecum în bucătărie, în aproppierea aragazului sau pe o masă, în bătaia soarelui. Cea măcinată este vândută în pachete care permite depozitarea ei pe termen lung. Odată ce desfaci un pachet, transferă cafeaua într-un recipient cu capac etanş care nu permite aerului să intre cu uşurinţă. Deschide-l pentru a lua cantitatea dorită, apoi închide-l rapid.
Motivele pentru care nu este indicată congelarea
Dacă doreşti să prelungeşti durata de valabilitate a cafelei preferate, ar trebui să eviţi congelarea cafelei. Când pungile sau recipientele conţin aer, ceea ce este greu de evitat, acest lucru poate afecta gustul unei cafele ţinute la congelator.
Nici umiditatea nu este prietenoasă cu cafeaua proaspătă. Scoaterea unui recipient din congelator şi punerea la loc în fiecare dimineaţă favorizează condensul.
Îngheţarea cafelei o poate păstra proaspătă până la o lună dacă respecţi anumite reguli. Înainte de a o pune la congelator, împarte cafeaua în pungi individuale. Aşa nu va trebui să o scoţi decât o singură dacă, după o anumită perioadă şi s-o consumi într-un timp scurt. Când sigilezi pungile, ai grijă să le închizi cât mai etanş posibil.
Cafea măcinată sau boabe?
Cafeaua măcinată îşi poate pierde prospeţimea mai rapid decât aceea boabe. Dacă ai timp, macină boabe de cafea în fiecare dimineaţă. Dacă nu este posibil, cumpără cafea proaspăt măcinată pe care s-o savurezi în decurs de câteva săptămâni sau maximum o lună.
Ce tip de cafea să alegi în funcţie de ambalaj?
Pentru cea mai proaspătă cafea, alege mărci care folosesc ambalaje sigilate, cu supapă, mai degrabă decât ambalaje vidate. Cafeaua în ambalaje vidate trebuie lăsată o vreme înainte de ambalare, deoarece degajă gaze care pot determină extinderea sau chiar desfacerea ambalajului. În schimb, cafeaua sigilată în ambalaje cu supapă permite evacuarea gazelor din ambalajul cafelei, dar nu lasă să intre aer, deci poate fi ambalată imediat după prăjire.