Cele mai frecvente boli ale câinilor

1 85426 original jpg jpeg

La fel ca oamenii, câinii se confruntă cu probleme de sănătate pe care le pot întâmpina pe parcursul vieţii lor. Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale prietenului tău patruped şi cum îl poţi ajuta.

Câinele tău nu mai este la fel de energic? Dacă se întâmplă asta de cel mult două zile, indicat este să iei măsuri cât mai rapid. Este de preferat să-l duci la veterinar şi să nu aibă nimic grav, decât să fie prea târziu. După cum ştii, contactul cu alţi câini sau, pur şi simplu contractarea unor bacterii sau a unor paraziţi din mediul exterior, îi pot crea probleme de sănătate.

Infecţiile urechii

Printre cele mai frecvente probleme de sănătate ale câinilor se numără infecţia urechii, care poate fi cauzată de ciuperci şi de bacterii. Dacă patrupedul tău suferă de această infecţie, vei observa că îşi înclină capul pe partea afectată, că se scarpină şi că interiorul urechii este roşu, iar mirosul local este neplăcut. Dacă observi aceste simptome, mergi la veterinar. Cu un tratament corespunzător, urechea sa se va vindeca. De asemenea, este foarte important să îi igienizezi urechile câinelui tău, periodic.

Citeşte şi: Hoteluri pentru câini, în Bucureşti

Cele mai frecvente boli ale câinilor – Paraziţii intestinali

O altă problemă des întâlnită la câini este infestarea cu paraziţi interni, precum viermii inelaţi, teniile sau nematodele. Cei mai predispuşi sunt câinii cărora nu li s-a făcut deparazitarea periodică. Simptomele care ar trebui să te trimită cu patrupedul la veterinar sunt: diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate şi deseori, burtă umflată, mai ales în cazul puilor. Vizita la medicul veterinar este necesară, pentru prescrierea unui tratament medicamentos. Poţi să previi infestarea cu paraziţi intestinali, făcându-i deparazitarea de rutină, de patru ori pe an.

Parvoviroza

Parvoviroza este o infecţie virală care este cel mai des întâlnită la câinii care au până într-un an. Primele manifestări sunt diareea şi lipsa de enegie, apoi câinele îşi pierde pofta de mâncare. Dacă tratamentul nu este aplicat cât mai repede, şansele de supravieţuire ale câinelui sunt scăzute. Ca şi în cazul omului, în primelele luni de viaţă este esenţial să urmezi o schemă de vaccinare, iar primul vaccin este cel împotriva parvovirozei, care se face între săptămânile cinci şi şapte ale puiului.

Bolile de piele

Problemele de piele sunt des întâlnite şi diverse în cazul câinilor. De la forme, uşoare cauzate de alergii şi de paraziţi, până la forme mai grave, cum ar fi râia. Pielea câinelui devine roşie, iar câinele se scarpină şi astfel poate declanşa o suprainfectare. Dacă observi că simptomele acestea persistă, este cazul să mergi urgent la medicul veterinar, care îţi va prescrie unguente speciale pentru tipul bolii de care suferă patrupedul tău.

Cele mai frecvente boli ale câinilor – Bolile dentare

Boala parodontală este o problemă serioasă, care este trecută adesea cu vederea, atunci când vine vorba de sănătatea câinilor. Respiraţia urât mirositoare şi gingiile inflamate pot fi primele semne ale suferinţei patrupedului tău. Responsabile pentru aceste probleme sunt depunerile de placă bacteriană şi tartrul din gura câinelui. Mai mult, bacteriile care cauzează aceste probleme pot intra în sânge, ducând la alte complicaţii, cum ar fi bolile de inimă şi insuficienţa renală. Este necesar să mergi la medicul veterinar, care îţi va recomanda fie un tratament medicamentos, fie tratamente locale. Pentru a nu ajunge la astfel de probleme îi poţi da batoane de mestecat, care îndepătează resturile alimentare şi placa bacteriană.