Cele mai frumoase flori de iarnă

Când iarna te ţine în casă mai tot timpul, plantele de apartament îţi descreţesc fruntea prin coloritul florilor. Iată care sunt vedetele sezonului şi cum le îngrijeşti ca să te bucuri de ele mai mult timp!
Camelia,un parfum unic
Pentru a nu pierde repede parfumatele flori ale cameliei,imediat ce ai cumpărat-o sau ai primit-o,nu uita să ceri de la florărie pământ ceva mai acid,calcaros.
Pământul în care se vinde este de obicei turbă şi conţine puţine substanţe nutritive. Şi un îngrăşământ special pentru plantele cu flori o ajută să rămână frumoasă,dacă este folosit o dată la două săptămâni,la jumătate din concentraţia indicată de fabricant.
Ai grijă să n-o uzi des şi nici s-o expui căldurii excesive sau curenţilor de aer!
Pont:Ideal ar fi s-o aşezi într-o cameră cu o temperatură între 20 şi 25 de grade Celsius.
Ciclamen,un regal de culori
Ciclamen înfloreşte abundent,mai ales iarna. Ca să nu îşi piardă bobocii,n-ar fi rău să o aperi de curenţii de aer.
Mutarea ei are acelaşi efect. Dacă vrei să te bucuri de florile ei până în luna martie,când se apropie de perioada de repaus vegetativ,aşaz-o într-un loc luminos,cu umiditate ridicată.
Când este înflorită,ai grijă să aibă permanent pământul umed.
:Aşa nu rişti s-o uzi prea mult! Adaugă apa în farfuria în care se găseşte ghiveciul ei,aşteaptă 20 de minute,să-şi ia necesarul,apoi aruncă apa în exces.
Violeta Africană,frumoasa sensibilă
Două udări pe săptămână,fertilizare o dată pe lună,lumină şi temperatură moderată – iată ce are nevoie Violeta Africană pentru a-ţioferi florile ei mici,roz,albastre sau violete! Mai mult,ar fi minunat dacă ai folosi apă la temperatura camerei pentru udări şi dacă nu-i atingi frunzele.
Este recomandat să alternezi udările în farfuria în care stă ghiveciul ei cu udările direct în ghiveci.
Sfat:Pune-i în ghiveci un amestec de turbă şi de nisip,iar în farfurie un strat de pietricele. În acest fel,apa va stagna doar în farfurie,de unde-şi ia planta cât are nevoie.
Crăciuniţa,vestitoarea Sărbătorilor
Sub denumirea de Crăciuniţă se găsesc două specii:Steaua Crăciunului sau Poinsetia şi Cactusul de Crăciun ori Zygocactus. Cea de-a doua înfloreşte din decembrie,timp de circa două luni,perioadă în care ar fi bine să n-o muţi,pentru că-şi poate pierde florile.
Este motivul pentru care poartă şi numele de „Nu mă deranja”. Tot până primăvara,Steaua Crăciunului îşi colorează frunzele în roşu,roz,galben sau în crem.
Pentru ca ambele să reziste,păstrează plantele în casă,la temperaturi de peste 15 grade Celsius,şi udă-le la fiecare două zile cu puţină apă.
Atenţie! Pune apă doar în ghiveci,nu şi-n farfuriuţă,căci umiditatea crescută o poate ofili.
Kalanchoea,prietenoasă şi fără capricii
Florile mici şi colorate de Kalanchoe se ivesc atunci când iarna începe să-şi „arate colţii”.
Continuă să înflorească până la opt săptămâni,dacă îi asiguri măcar patru ore de lumină pe zi,apă în farfuria ghiveciului,doar atunci când pământul ei s-a uscat,şi o temperatură de maximum 22 de grade Celsius.
Cei mai mari inamici ai florilor ei sunt căldura excesivă şi expunerea la curent.
:Când cumperi o Kalanchoe,alege-o cu doar jumătate dintre boboci înfloriţi!