Crinii, vedetele verii

1 46277 original jpg jpeg

Delicate şi parfumate,florile de crintransformă orice grădină într-un loc de poveste. Dacă nu dispui de acest spaţiu,poţi creşte criniiîn balcon sau peterasă,pentru că pot fi cultivaţi şi în ghiveci.

Pe care îi preferi?

Sunt peste 100 de specii de crini,răspândiţi în toată lumea,mai ales în emisfera nordică. Deşi florile pot fi deculoare albă,roşie,roz,portocalie,lila,galbenă sau purpurie,elementul lorcomun este parfumul puternic şi forma de trompetă sau de stea a florii. La noi,cei maicunoscuţi sunt

,cu tulpini înalte şi câte 10-20 flori albe. Puternicparfumaţi,aceştia înfloresc la începutul verii.

are florimari,albe,cu dungi vişinii pe partea exterioară a petalelor. Este originardin China.

are 5-8 flori pe fiecare tulpină. Creşte destul de înalt,iar florile sale sunt „pictate” cu purpuriu în interior.

Rezistenţi şi uşor de îngrijit

Deşi par nişte flori pretenţioase,criniisunt uşor de crescut şi nu au nevoie de foarte multă atenţie. Preferă locurileînsorite sau parţial umbrite,deşi pot creşte şi la umbră. Pretenţioşi suntnumai în legătură cu solul,care trebuie să fie bine drenat,altfel rădăcinilevor putrezi. Bulbii se plantează în grădină în luna octombrie. Rezistă pesteiarnă şi nu trebuie să-i scoţi din pământ decât la fiecare 4-5 ani,pentru adespărţi bulbii.

Simbolizează puritatea

Cultivat în scop decorativ de mai bine de3.000 de ani,crinul simbolizează puritatea şi speranţa. În trecut era apreciatpentru calităţile sale tămăduitoare,iar bulbii erau folosiţi pentrudezinfecţii şi cataplasme. La romani,crinul încununa fruntea învingătorilor.În Evul Mediu,crinul a fost asociat cu imaginea Fecioarei Maria.

Sfat:

Din cauza mirosului puternic pe care îlemană,nu ţine vaza cu crini în camera în care dormi.