Cu sau fără lesă?

1 47415 original jpg jpeg

Căţelul tău abia aşteaptă să fie scos la plimbare şi este atât de fericit când ajunge în aer liber! Din păcate, eşti obligată să-i tai elanul, ţinându-l în lesă pentru a nu-l pierde sau pentru a nu se răni.

Îl poţi deprinde totuşi să nu se îndepărteze de tine şi să nu-ţi iasă din cuvânt,   chiar şi atunci când îi scoţi lesa!

Antrenamentele,numai în locuri liniştite

simeon stalpnicul png

Ce te faci când chiar vrei să ieşi cu animăluţul tău afară fără lesă? Poţi începe prin a-l duce la plimbare pe o stradă mai puţin circulată sau într-un parc. Este important ca în locul ales să nu fie prea multă gălăgie,pentru că nu va mai rămâne concentrat la comenzile tale. Prima ieşire n-ar trebui să depăşească un sfert de oră;ar fi ideal s-o repeţi de două-trei ori pe săptămână.

Obişnuieşte-l de mic cu zgarda

simeon stalpnicul png

Până să-l faci să vadă lesa ca pe ceva normal,căţelul trebuie să se înveţe cu zgarda. Pune-i una de la vârsta de trei luni,dar ai grijă să n-o strângi prea tare. Pentru a-i distrage atenţia de la obiectul bizar care-i înconjoară gâtul,cheamă-l la joacă. După alte câteva ore,procedează la fel,de data aceasta cu lesa prinsă de zgardă.

Tu impui ritmul

simeon stalpnicul png

Una din cele mai mari provocări este să-ţi înveţi patrupedul să se plimbe în ritmul tău,nici mai lent,nici mai rapid. Pentru a-l obişnui să stea aproape de tine,lasă lesa mai lungă şi impune-i un ritm de mers susţinut. În acest fel,îi captezi şi-i menţii trează atenţia. Dacă observi că încearcă să muşte lesa,blocheaz-o pentru a-i încetini ritmul,iar în cazul în care persistă,după ce o blochezi,îndreaptă-te spre el. Mângâie-l pentru a face din această oprire un moment plăcut,apoi porniţi din nou la drum.

Rămâi stăpână pe situaţie

Nu te stresa prea tare dacă nu reacţionează din prima la chemarea ta. Este valabil şi dacă deţii un patruped din rasa câinilor de vânătoare (Basset Hound,Golden Retriever,Beagle,Brac German,Setter,Labrador),care ar fi de aşteptat să aibă instinctul nativ de a-şi asculta stăpânul şi de a-şi urma prada. Reia plimbările,ţinându-l în lesă. După o vreme,când vei simţi că este pregătit să te asculte,poţi încerca să-l laşi liber din nou.

Lasă-l să alerge când trebuie

Când plimbările în lesă devin o obişnuinţă,nimic n-ar trebui să te oprească să‑l mai laşi liber uneori. În mod normal,n‑ar avea ce să se întâmple rău. Chiar şi cel mai năzdrăvan căţel poate fi plimbat puţin timp fără lesă,dacă a fost pregătit înainte. De fiecare dată când iese din câmpul tău vizual,cheamă-l la tine cu blândeţe. E important ca atunci când revine să-l feliciţi şi să-l mângâi.Reţine-l apoi lângă tine vreo cinci minute,după care permite-i să alerge liber din nou. Va înţelege că acest ritual face parte din scurta voastră ieşire.

Specialistul te sfătuieşte-«Ce faci dacă pisica pierde în greutate?»

»Am o pisică în vârstă de 16 ani care urmează tratament pentru hipertiroidie de vreo trei ani şi are analize bune,mănâncă bine,deci are apetit,dar nu asimilează,nu creşte în greutate. Deşi în tinereţe,înaintea îmbolnăvirii a avut chiar şi opt kilograme,acum nu depăşeşte trei kilograme şi jumătate. Laura Deac

Hipertiroidia se manifestă în special la pisicile peste vârsta de 10 ani,când patrupedul are apetitul este crescut,dar totuşi pierde în greutate. Alte semne sunt creşterea frecvenţei cardiace şi a tensiunii sanguine,hiperactivitate,urinări frecvente şi sete,care se pot confunda cu cele din diabet;de aceea examinarea nivelului de tiroxină totală din sânge face diferenţierea. În

cazul dv.,o nouă testare TT4 va arăta dacă medicaţia antitiroidiană trebuie crescută. Doar medicul veterinar va lua această hotărâre!