Cum alegi ghiveciul potrivit

1 48216 original jpg png

Plantele decorative sunt o pată de culoare în casă şi-ţi înfrumuseţează chiar şi cele mai întunecate unghere ale locuinţei. Dar pentru asta este indicat să le asiguri condiţii bune de viaţă şi un climat propice. Nu în ultimul rând, vasele în care le plantezi au un rol important asupra sănătăţii lor. Iată în funcţie de ce trebuie să alegi ghiveciul:

Pe aceeaşi temă:

Condimente la ghiveci

Ghid de îngrijire a plantelor de apartament

Dimensiunea plantei

Este indicat să alegi ghiveciul în funcţie de dimensiunea şi de tipul plantei. O plantă prea mare,într-un vas minuscul,va arăta disproporţionat. În afară de aspect,poziţionarea plantei într-o „casă” nepotrivită nu este recomandată,întrucât pământul din vas se va păstra umed,ceea ce va duce la putrezirea rădăcinelor. Dacă vasul este prea mic,rădăcinile plantei vor acapara întreg ghiveciul,pământul se va usca foarte repede şi planta nu va putea creşte în voie.

Găurile pentru scurgerea apei

Pentru ca apa în exces să nu rămână în pământ şi să determine putrezirea plantei,toate ghivecele trebuie să aibă găuri pe fund şi un recipient în care apa să se scurgă. De obicei,vasele frumos decorate nu prezintă aceste găuri şi este dificil să-ţi dai seama de câtă apă are nevoie planta. O soluţie eficientă este să plantezi floarea în vasul cu găuri,chiar dacă acesta are un aspect inestetic,ca mai apoi să-l depozitezi pe acesta într-un ghiveci pe placul tău.

Materialul din care este făcut

Nu numai dimensiunea ghiveciului sau găurile pentru scurgerea apei sunt importante,ci şi materialul din care acesta este realizat. Poţi opta pentru vase de lut,însă acestea sunt poroase,permit apei să se evapore,ceea ce determină o uscare rapidă a solului. Prin urmare,plantele din ghivece de lut trebuie udate mai des,plus că aceste vase sunt grele şi fragile. Pe de altă parte,ghivecele din plastic sunt uşoare şi rezistente,ceea ce le face să fie tot mai căutate. Spre deosebire de cele din lut,vasele din plastic reţin apa în pământ,astfel că plantele nu trebuie udate foarte des.