Cum îngrijeşti plantele cu bulbi

1 67919 original jpg jpeg

E greu să-ţi imaginezi primăvara fără ghiocei, zambile, frezii, narcise ori lalele. Când zăpada s-a topit, iar soarele prinde oarece curaj să strălucească, scot capul din pământ aceste frumuseţi viu colorate, cu mirosul lor îmbătător.

E timpul pentru nou. Iar acest „nou“ poate fi chiar la tine acasă,în balconul tău,pe terasa ta sau mai ales în grădina ta. Important este să ţii cont de anumite lucruri.

Alegerea bulbilor

Ţesutul bulbilortrebuie să fie dur la palpat. Nu trebuie să aibă pete moi,mucegăite sau putrezite. Cu cât un bulb este mai mare cu atât înfloreşte mai bogat şi face flori mai mari. Bulbul sau tuberculului trebuie să germineze doar după ce a fost plantat!

Cum îi plantezi

Bulbii se plantează la o adâncime de 2-3 ori talia lor. Cel mai bine,îi cumperi şi îiplantezi toamna,în lunile octombrie-noiembrie. Chiar dacă îi găseşti mai ieftin primăvara,nu-i cumpăra. Rişti să nu fie viabili,să fie vorba de bulbi rămaşi nevânduţi toamna. Pe timpul iernii trebuie acoperiţi cu frunze uscate sau cu paie.

Citelte şi:

5 flori de primăvară tămăduitoare

Flori care-ţi schimbă aerul din casă

Cum să îngrijeşti gardenia

Lalele

Dacă le plantezi acasă,nu e nevoie de ghivece mari. Pământul trebuie să fie sfărâmicios şi nisipos. Cea mai bună combinaţie este:o parte turbă,o parte pământ de grădină şi o parte nisip. Dacă plantezi mai mulţi bulbi într-un ghiveci,ai grijă să nu se lovească unul de altul sau de pereţii ghiveciului.

Partea de sus a bulbului nu se acoperă cu pământ. După plantare,laleleleintră într-o perioadă de inactivitate. Ghivecele trebuie duse într-un spaţiu în care temperatura să nu depăşească 12°C,să fie umbrit pentru că nu suportă lumina directă a soarelui şi căldura directă a caloriferului.  Nu rupe frunzele,după ce florile se trec! Udă până când se ofilesc frunzele,apoi scoţi bulbul din pământ,îl usuci şi îl păstrezi într-un loc răcoros. Îl poţi planta în grădină anul viitor,dar numai în grădină.

Zambile

Sunt mai puţin pretenţioase decât lalelele. Au nevoie de multă lumină,de aer şi de puţină apă în ghiveci. Solul trebuie să fie uşor umed,dar fără să băltească apa. Ţine-le cât mai departe de orice sursă de căldură! După ce floarea şi frunzele se vor ofili este momentul să scoţi bulbul cu grijă din pământ. Învelit în hârtie groasă,îl pui la păstrare într-un loc răcoros şi uscat. Dacă îl plantezi în luna octombrie,ar putea înflori de Crăciun. Dacă te-ai hotărât să-l plantezi în grădină,planta va răsări şi înflori în martie,anul următor.

Narcise

Bulbii de narcisepot fi cumpăraţi în septembrie şi îi plantezi imediat după cumpărare sau îi poţi păstra la temperatura camerei până la plantare. Bulbii au nevoie de o perioadă de păstrare la rece şi la întuneric. Ei trebuie plantaţi unul lângă celălalt.

Acoperă 3 părţi cu pământ şi o parte cu îngrăşământ special şi udă bine solul.Trebuie puse într-un loc călduţ,cu lumina medie,astfel încât să înflorească mai uşor.

Atenţie!Bulbii lalelelor şi narciselor conţin substanţe iritante pentru piele. Foloseşte mănuşi când îi plantezi!