Cum să creşti azaleea

Cunoscută şi sub numele de trandafirul munţilor, azaleea este o plantă perenă, decorativă, cu flori viu colorate, destul de greu de întreţinut.
Planta provine din sud-estul Asiei,însă dacă i se acordă atenţia necesară,se acomodează destul de uşor,indiferent de locul în care este plantată.
Azaleea poate fi înmulţită prin butaşi şi altoire,cât şi prin seminţe,în special primăvara,când temperaturile nu sunt atât de ridicate. Ideal este să fie plantată într-un loc în care există şi puţin soare,dar şi umbră,la temperaturi de 18-23 de grade Celsius.
Se foloseşte un îngrăsământ care conţine fier şi sulf
Azaleea se comportă bine într-un amestec de turbă şi lut şi nicidecum pe un sol argilos. Pământul trebuie fertilizat în cazul în care frunzele plantei au început să se îngălbenească. Este indicat să le hrăneşti cu un îngrăşământ care conţine fier şi sulf. Îngrăşământul se adauga de îndată ce azaleea a început să înflorească primăvara şi,apoi,din nou,spre jumătatea verii.
Nu trebuie udată în mod excesiv
Udarea plantei trebuie făcută cu mare grijă,deoarece azalea este extrem de pretenţioasă. În primul rând,este important ca apa să nu fie rece,altfel,la nivelul florilor vor apărea pete galbene,iar procesul de creştere a plantei va fi încetinit. Dacă este posibil,este recomandat să se ude planta cu apă de ploaie.
Vântul şi curentul duc la căderea florilor
Întrucât este o plantă destul de sensibilă,factorii externi,precum vântul,căldura excesivă şi umiditatea,au un impact direct asupra plantei. Pe de o parte,umiditatea excesivă duce la asfixierea şi putrezirea rădăcinilor,în timp ce lipsa umezelii moderate şi căldura excesivă duc la căderea bobocilor înainte de înflorire. În plus,vântul şi curentul determină oprirea procesului de creştere al bobocilor şi duc la căderea mai rapidă a florilor.