Cum să îţi pregăteşti casa înainte să pleci în concediu

5 turistelamunte jpg jpeg

Fie că pleci în vacanţă pentru câteva zile, fie pentru câteva săptămâni, vei avea numeroase lucruri de făcut în casă, pentru ca starea de relaxare să se prelungească şi după venirea din concediu şi să nu ai parte de incidente neplăcute.

 

De exemplu, înainte de a pleca în vacanţă, trebuie să găseşti pe cineva de încredere care să îngrijească pisica. Sau pe cineva care să ude florile. Printre planurile făcute pentru vacanţa propriu-zisă este uşor să pierzi din vedere astfel de lucruri, care s-ar putea transforma într-o sursă de stres la întoarcerea acasă.

Fă curăţenie în casă

2 aspirator jpg jpeg

Nimic nu poate fi mai descurajant decât să te întorci din concediu într-o casă dezordonată şi murdară. Toată starea de relaxare ar putea dispărea imediat. Cu câteva zile înainte să pleci în concediu, ar trebui să îţi faci timp pentru curăţenie. Porneşte din dormitor şi încheie în baie. Sau invers. Nu trebuie să te stresezi foarte mult cu curăţenia, ci doar să încerci să pui lucrurile la locul lor, să speli baia, să ştergi praful şi să aspiri. De altfel, chiar şi numai cu aceşti câţiva paşi, casa îţi va părea mult mai prietenoasă la întoarcerea din vacanţă. O unealtă utilă în acest sens poate fi un model vertical din gama de aspiratoare Rowenta, prevăzut cu iluminare LED, cu care poţi aspira praful chiar şi din cele mai greu accesibile zone ale casei.

Dezgheaţă congelatorul

O dată pe an, congelatorul ar trebui să fie dezgheţat, altfel va începe să consume mai multă energie decât este cazul. Profită de concediu şi fă acest lucru. Dacă congelatorul este plin, cu câteva săptămâni înainte de a pleca în concediu vei începe să-ţi planifici mesele în funcţie de ce resurse ai în el. Odată golit, curăţă totul şi lasă-l scos din priză.

Goleşte frigiderul

Nu lăsa în frigider alimente care prezintă riscul de a face mucegai sau a putrezi, de exemplu, borcane desigilate cu castraveţi muraţi, muştar etc. La fel ca în cazul congelatorului, consumă tot ce se poate înainte de a pleca în concediu. Dacă ai prea multe alimente, donează-le unor prieteni sau vecini. Sau renunţă la operaţiunea de dezgheţare a congelatorului şi depozitează în el tot ce se poate.

Păstrează, totuşi, o conservă de ton, una de fasole verde sau altele, pentru o cină simplă la întoarcerea din concediu (în cazul în care te întorci duminică seara).

Întrerupe alimentarea cu apă

7 robinetcuapacurgatoare jpg jpeg

Cele mai multe poliţe de asigurări pentru locuinţă nu acoperă distrugerile provocate de eventuale inundaţii care se produc după o absenţă mai mare de trei-cinci zile. De exemplu, când este foarte frig, instalaţiile pot îngheţa şi apoi se pot fisura din cauza gheţurilor formate. Cel mai bine este să întrerupi alimentarea cu apă înainte de a pleca.

Scoate din priză aparatele electrice

Astfel, vei evita eventuale scurtcircuite produse, de exemplu, în timpul unei furtuni şi care pot provoca incendii. Nu mai vorbim despre faptul că astfel veţi face economii la factura de energie electrică. Nu uita să deconectezi şi routerul pentru internet, pentru că şi acesta este sensibil la variaţii de curent electric.

Nu uita să duci gunoiul

Este un lucru de bază, dar este posibil să uiţi de el. Dacă ai prea multe lucruri de făcut şi crezi că vei uita să duci gunoiul, atunci pune un mesaj în acest sens pe uşa de la intrare (evident, pe interior). Dacă preferi să îţi prepari cafeaua la filtru, nu uita să îl goleşti de zaţ, pentru a nu avea o surpriză neplăcută la întoarcere.

Nu lăsa vasele nespălate

Nici în chiuvetă, nici în maşina de spălat, altfel rişti să te confrunţi cu o invazie de gândaci la întoarcere, plus un miros foarte neplăcut. Şi în niciun caz nu lăsa maşina de spălat vase în funcţiune înainte să pleci în concediu, pentru că există pericolul de incendiu ori de inundaţie.

Nu lăsa rufe murdare în coş

6 masinadespalat jpg jpeg

La întoarcerea din concediu, vei avea bagajele pline de rufe murdare. Dacă îţi vei pierde timpul spălându-le şi pe cele pe care le-ai lăsat în coşul de rufe, atunci starea ta de relaxare sigur va dispărea curând. Ocupă-te de acest lucru cu puţin timp înainte de a pleca şi viaţa ta va fi mult mai uşoară.

Cum uzi plantele

Dacă lipseşti mai puţine zile, le poţi uda cu puţin timp înainte de a pleca. Dacă vei absenta o perioadă mai lungă, roagă un prieten să vină o dată pe săptămână să le ude. Poţi, de asemenea, să optezi pentru sistemele automate de udare a plantelor pe care le poţi găsi în magazinele specializate.

Securizează locuinţa

Lasă un rând de chei la un prieten, care va putea intra în locuinţă pentru a putea rezolva o eventuală problemă apărută. Dacă ai bijuterii de valoare sau sume mari de bani, cel mai sigur este să le duci la bancă. Acelaşi prieten se poate ocupa din când în când de preluarea corespondenţei din căsuţa poştală, care, dacă se umple prea tare, poate indica faptul că proprietarul locuinţei este absent. Nu anunţa pe reţelele de socializare online că pleci în vacanţă sau că eşti deja într-un loc îndepărtat.

În concediu nu mai există rutină, cotidian, stres, reguli care trebuie urmate. Însă, la întoarcere, lucrurile cotidiene încep din nou să te preocupe, iar nivelul de stres poate creşte din nou. Ideile de mai sus te pot cu siguranţă ajuta să menţii starea de relaxare din concediu o perioadă mai lungă.

Sursa foto: Pixabay.comRecente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg