Cum să speli corect masca de protecţie şi cât de des ar trebui să o schimbi

1 shutterstock 1700518429 jpg jpeg

Din 15 mai, românii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţii închise. Fiecare îşi poate alege ce fel de mască să poarte: medicală - de unică folosinţă, reutilizabilă - cu filtru, sau confecţionată de mână, din bumbac. Aceasta din urmă a devenit un adevărat accesoriu vestimentar. Află cât timp ar trebui să o porţi şi cum să o speli corect.

Specialiştii spun că masca nu înlocuieşte o igienă corespunzătoare şi recomandă spălarea şi dezinfectarea mâinilor cât mai des posibil.

Măştile de unică folosinţă trebuie aruncate imediat după utilizare. Cele lavabile trebuie schimbate imediat după ce se umezesc şi apoi puse imediat în maşina de spălat, fără a le lăsa pe mobilierul din cameră. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le pune la uscat, trebuie să avem mâinile spălate.

Potrivit medicilor francezi, spălarea manuală doar cu apă nu oferă o decontaminare perfectă, în cazul în care există pe suprafaţa măştii particule virale semnificative. Aceştia oferă câteva recomandări pentru o  spălare eficientă a măştilor din materiale textile:

- Spălaţi măştile din bumbac în maşina de spălat, la o temperatură de 60 °C, timp de 30 de minute.

- La fel de bine pot fi distruse particulele virale dacă lăsaţi măştile la înmuiat, în apă fierbinte la 60  °C, timp de 30 de minute.

- Cel mai simplu mod este spălarea măştilor din bumbac direct sub jet de apă caldă, cu săpun sau cu gel de vase, având grijă să clătiţi foarte bine pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.

- Uscaţi măştile în aer liber, la soare. Nu este necesar să le călcaţi cât sunt ude. Astfel se poate deteriora ţesătura.

Specialiştii francezi mai atrag atenţia la zvonurile false, privind decontaminarea măştilor, care circulă pe reţelele sociale. Spre exemplu, nu veţi dezinfecta masca dacă staţi cu ea pe faţă deasupra unei oale cu apă clocotită, timp de 15 minute. Aburii calzi nu sunt eficienţi pentru a distruge virusul. O altă soluţie des menţionată este congelarea. Din nou, o idee total greşită, pentru că virusul este rezistent la frig. Uitaţi şi de ideea încălzirii în cuptorul cu microunde, care ar putea arde ţesătura.

NU utilizaţi pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor. Acestea distrug textura şi eficienţa măştii iar clorul poate fi toxic.