Putem schimba vremea după cum vrem? Ce înseamnă „însămânțarea norilor”

E oare posibil să schimbăm vreme după cum ne dorim? Ei bine, oamenii de știință din Wyoming exact cu asta se ocupă în statul în care nu mai ninge de multă vreme, ne informează CNN. Și fac totul posibil datorită unui proces numit „însămânțarea norilor”.

image

„Însămânțarea norilor” a devenit tot mai populară, pe măsură ce întreaga omenire se luptă cu încălzirea globală. ONU e de părere că aproape 50% din populația mondială va locui în zone cu acces la apă limitat până în 2030, dezvăluie Chemical & Engineering News. Și atunci nu-i de mirare că s-au luat măsuri considerate de unii extreme pentru a combate seceta, nu-i așa?

Ce este „Însămânțarea norilor”?

„Însămânțarea norilor” este o metodă eficientă prin care este produsă mai multă ploaie sau mai multă ninsoare, ne explică Institutul de Cercetare american. Norii se formează când vaporii de apă se unesc în jurul unei bucăți de praf sau sare. Această condensare artificială este injectată în atmosferă și, datorită ei, norii pot crea mai multă ploaie sau zăpadă.    

Programul de Modificare a Vremii din Wyoming folosește avioane, care să zboare prin nori și să descarce acea sare naturală, numită iodură de argint. „Motivul pentru care se folosește această sare este că ea are o formă geometrică foarte similară cu cea a unui cristal de gheață, până la un nivel molecular chiar”, a dezvăluit directorul Programului de Modificare a Vremii din Wyomyng, Julie Gondzar, pentru CNN.

Trecut și prezent

„Însămânțarea norilor” a fost descoperită în 1946, susține Santa Ynez Valley News. Vincent Schaefer lucra de zor în laboratorul Energiei Generale, încercând să creeze nori într-o încăpere cu temperaturi scăzute. Într-o bună zi, a considerat că încăperea lui de creare a norilor nu era destul de rece, așa că a adăugat niște gheață uscată. Imediat s-a format norul mult dorit!

Întregul concept a fost dezvoltat ulterior cu ajutorul fizicianului Bernard Vonnegut. Schaefer și Vonnegut au descoperit împreună că iodura de argint este mai eficientă în însămânțarea norilor decât sunt cristalele de gheață. Iar oamenii de știință au rămas la acea formulă, care n-a putut fi îmbunătățită de-atunci.

În ziua de astăzi, „însămânțarea norilor” se folosește cu două mari scopuri – pentru a face furtunile să fie mai puțin distructive și pentru a combate seceta. A fost folosită în Australia, Chile, China, Franța, Grecia, India, Israel, Arabia Saudită, Canada, Spania, dar și în mai multe state din SUA. Programe întregi de combatere a secetei datează încă din anii ’70 și ’80, susține CNN. E posibil să se însămânțeze nori atât de la sol, cât și din aer, cu ajutorul avioanelor. Cea de-a doua metodă e cea mai des folosită.

Foto - Shutterstock



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg