Cum se aranjează corect o masă festivă

1 66721 original jpg jpeg

Se apropie cu paşi repezi Sărbătorile de Iarnă, o perioadă încărcată cu multe evenimente frumoase. La masa de Crăciun sau de Revelion ai invitat prieteni să petreceţi momente inedite împreună. Până aici toate bune şi frumoase.

Însă,ştii şi tu bine că vei avea câteva aspecte de luat în seamă dacă vrei ca totul să iasă bine şi să-ţi impresionezi musafirii. Aceste lucruri nu pot fi,însă,posibile dacă nu ştii cum se aşează corect o masă festivă.Este adevărat că aranjarea mesei festive necesită mai multă atenţie decât atunci când servim cu familia micul-dejun,prânzul sau cina,dar totuşi nu este atât de complicat pe cât se aude.

Cum se aşează corect o masă festivă:reguli de bază

Indiferent de câte feluri de mâncare vor fi servite,trebuie doar să respecţi câteva reguli de bază. Dacă nu te abaţi prea mult de la ele,felicitările din partea musafirilor nu vor întârzia să apară.

În primul rând,aranjarea corectă a mesei festive începe cu poziţionarea unei farfurii mari,întinse (numită şi farfurie de serviciu) exact în faţa scaunului pe care se aşează invitatul.

Tacâmurile folosite pentru servirea mesei se aşează de o parte şi de alta a aceste farfurii. Lingurile şi cuţitele se aşează mereu pe partea dreaptă,iar furculiţele pe partea stângă. Există o excepţie:furculiţa de cocktail (aceasta se aşează la masa festivă doar în situaţia în care se va servi aşa ceva) se plasează tot pe partea dreaptă.

Distribuţia invitaţilor,element cheie în aşezarea corectă a mesei festive

De asemenea,este bine de ştiut că aşezarea tacâmurilor pe masă se face în ordinea servirii felurilor de mâncare pe care le-ai pregătit,de la exterior la interior.

Acelaşi principiu se foloseşte şi în cazul paharelor. Cum la antreu se bea un vin alb,paharul pentru această băutură este cel mai apropiat de farfuria invitatului.

Mai este ceva ce trebuie să ştim. Pâinea are nevoie de o farfuriuţă specială,care se aşează în partea stângă,deasupra furculiţelor.

De asemenea,un lucru foarte important de ţinut minte în aranjarea corectă a mesei  festive este atunci când faci distribuţia locurilor invitaţilor este plasarea farfuriilor astfel încât fiecare să stea cât mai confortabil. Distanţa recomandată este de aproximativ 40 de centimetri,dar aceasta depinde de numărul de invitaţi,de suprafaţa mesei şi de lăţimea scaunelor.

În plus,în aranjarea corectă a mesei festive trebuie să nu uiţi de aranjamentele de pe masă. Aranjamentele florale delicate,ornamentele cu tematica de sărbători (de exemplu cele din conuri şi crengi de brad),lumânările,sfeşnicele şi alte tipuri de accesorii vor crea o ambianţă rafinată. Bineînţeles,dacă vei exagera,rezultatul obţinut va fi fix invers faţă de cel pe care ţi l-ai dorit. Impresia creată trebuie să fie una de spaţiu aerisit şi de eleganţă,şi pentru asta nu sunt necesare un amalgam de ornamente sufocante. Acestea nu vor face decât să-ţi încarce inestetic masa festivă.