Curiozităţi despre porcul spinos
O aduce el a arici, însă porcul spinos este o specie aparte şi are statutul de cel mai înţepător reprezentant al ordinului rozătoarelor. Se poate mândri şi cu o longevitate de invidiat. Până nu demult era singurul mamifer cu incisivii lungi care a atins vârsta de 27 de ani.
Sunt animale solitare
Vieţuitoarele ţepoase îşi duc viaţa în singurătate,în galerii sub pământ,iar noaptea ies la ronţăit de scorţă de copac,crengi,frunze,fructe. Ei populează dealurile,pădurile şi zonele stâncoase din regiunile tropicale şi temperate din Asia,sudul Europei,Africa,America. Nu depăşesc 90 cm lungime,fără coadă,iar aceasta din urmă are de obicei 25 cm.
Cea mai mică dintre speciile de porci spinoşi se află în America de Sud şi ajunge la doar un kilogram. Poate asta îi face şi căţărători excelenţi,care-şi petrec cea mai mare parte din timp stând în copaci. Pe de altă parte,cei mai mari dintre ghimpoşi trăiesc în Africa şi cântăresc 20 de kilograme.
Hibernează toată iarna
Sezonul rece este singura perioadă în care porcii spinoşi caută compania confraţilor,pentru a se putea încălzi în subteran. Odată ce se îndreaptă vremea,ies din amorţeala hibernării. Tot în această perioadă,dau naştere,după o gestaţie de două luni,la doi până la patru pui deodată.
Surprinzător este faptul că micii porci spinoşi sunt gata să trăiască pe cont propriu încă de la vârsta de două luni. În ceea ce priveşte speranţa lor de viaţă,porcii spinoşi se numără printre cele mai longevive rozătoare,pe locul doi în lume.
Ştiai că...
...un singur porc spinos poate avea aproximativ 30.000 de ghimpi care-i acoperă o treime din corp? Ţepii devin tari şi gata să-i apere după numai câteva zile de la naştere.