Daliile, frumoasele verii

1 47534 original jpg jpeg

Vrei un balcon sau o grădină viu colorată, în ton cu vara? Atunci poţi alege dalia, o floare-cameleon, pe care o găseşti în atâtea şi atâtea forme şi culori.

Te-ar mai putea interesa:

Mituri despre cactuşi

Trandafiri pitici pentru un balcon parfumat

Floarea care aduce norocul

Sunt rare plantele care oferă o aşa largă paletă de culori şi o atât de mare varietate de forme precum dalia. O poţi găsi fie cu flori în formă de ciucure,fie de fagure,ciufulite sau decupate ca o dantelă. Floare-cameleon,dalia imită bujorul,camelia,anemona,crizantema sau orhideea.

Oricine poate găsi o dalie pe gustul lui,pentru că există dalii mici,de numai 30 cm înălţime,dar şi unele gigant,care ajung până la patru metri.

Nu-i deloc pretenţioasă

Dalia nu are nevoie de îngrijiri speciale şi stă înflorită o lungă perioadă de timp. Totuşi,pentru a creşte frumos şi a înflori des,trebuie să fie aşezată într-un loc însorit şi să aibă parte de îngrăşământ o dată pe lună. Un alt truc este să îndepărtezi vârfurile lăstarilor laterali,exceptându-le pe acelea care au deja boboci mari.

Dalia înflăcărată

Specia „Lady Darlene” este o dalie decorativă. Florile ei mari sunt o revărsare de petale galbene la bază,care devin portocalii,apoi roşii spre margini. Înfloreşte începând din ultima lună de vară până toamna târziu.

Flori jucăuşe

Sunt şanse mici să găseşti o floare la fel într-un buchet cu dalii din specia „Lumea Rebecăi”. Unele sunt de un violet pal,altele albe spre margine,păstrând miezul intens colorat. Cu doar câteva fire poţi face un buchet uimitor.

Micuţele din jardinieră

Dacă iubeşti florile mici şi divers colorate,vei găsi şi dalii pe gustul tău. Cea miniaturală,din specia „Topmix”,este un amestec de flori de mici dimensiuni,asemănătoare margaretelor,pe care le poţi creşte în jardinieră.

4 varietăţi uimitoare

Cea mai mare dintre daliiEste vorba despre „Dalia Imperialis”,o specie mexicană cu un „aer” exotic. Tijele ei spectaculoase cu frunze decupate,de un verde deschis,se dezvoltă bine în bătaia soarelui.

Specia „Dalia Fascinaţie” surprinde prin purpuriul sau rozul înviorător al petalelor dispuse ca ale bujorului. Pentru a înflori des,are nevoie de un sol nisipos,ce nu reţine apa,şi de lumină din plin.

O varietate americană a daliei,numită „Sonata Lunii”,este spectaculoasă prin forma ca de bulgăre,cu petale dese şi uşor răsucite. Florile rezistă circa două săptămâni.

Culorile intense sunt mereu elegante,chiar şi în lumea florilor. O dovedeşte varietatea de „Dalia Tartarus”. Florile ei simple au culori vii,care îi dau un plus de distincţie.