De câte feluri sunt paharele de la masă

1 68359 original jpg jpeg

Paharele din care îţi serveşti invitaţii fie cu vin, fie cu bere, fie doar cu suc, pot fi într-o mie şi una de forme şi de modele. Deci, ce să cumperi? Iată după ce criterii să te ghidezi.

De câte feluri sunt paharele de la masă:paharele de vin

Paharele de vin,cu picior lung,se pot găsi în comerţ într-o varietate de modeluri şi de materiale:pentru vinuri roşii corpolente,pentru roşii mai uşoare,pentru rose-uri,pentru albe,pentru vinuri fortificate şamd.  Dacă nu eşti degustător profesionist,nu ai nevoie decât de două tipuri de pahare cu picior:pântecoase cu picior,pentru vinuri roşii (sau albe)  şi pahare pentru vinuri spumante. Atenţie,dacă îţi plac spumentele/şampaniile de calitate,cumpără pahare pentru spumante tip lalea,nu tip cupă. Cele de tip lalea permit să observi fineţea şi durata spumei şi păstrează mai mult aromele vinului şi senzaţia lui înţepătoare.

De câte feluri sunt paharele de la masă:pahare pentru bere

Pentru bere,mulţi preferă clasicele pahare înalte,fără picior,exact ca cele pentru apă. Ca să adaugi un element rustic la masă,poţi să cumperi un set de halbe de sticlă. Atenţie,însă:dacă eşti fan beri belgiene,de abaţie,este recomandată să foloseşti pahare speciale,pântecoase,cu un picior scurt şi gros. De fapt,producătorii de bere cu ştaif recomandă un anumit tip de pahar pentru berile lor. Nu te încurca însă cu aceste amănunte:un set elegant de halbe din sticlă se va potrivi perfect pentru mesele tale.

De câte feluri sunt paharele de la masă:pahare pentru tării

Tăriile,adică băuturile cu procent mare de alcool,se beau în pahare mai mici. Forma lor diferă,în funcţie de tipul de tărie:ţuica sau palinca se bea în păhărele mici,cât un degetar,tequila – în păhărele mici cu fund gros de sticlă. Distilatele de struguri – coniac,vinars,brandy – se servesc în pahar de tip balon,cu o bază largă care se îngustează spre partea superioară,pentru ca aroma să ajungă concentrată la nivelul nasului. Balonul pentru coniac poate fi prevăzut uneori cu un picior gros,foarte scurt:când apuci paharul,ţii palma lipită de baza paharului,pentru a încălzi lichidul şi a lăsa alcoolul să se evapore. În felul acesta,se simt mai bine aromele specifice.  Whiskey-ul şi bourbon-ul se servesc în pahare joase,de 150 ml,din sticlă,suficient de înalte însă ca să aibe loc câteva cuburi de gheaţă.

De câte feluri sunt paharele de la masă:materialul contează

Evident,cel mai ieftin material pentru pahare este sticla simplă. Cristalul este un material mai scump,de efect,şi pentru că are monoxid de plumb în compoziţie,reflectă frumos lumina. Există frabricanţi care produc cristal fără plumb,care are în compoziţie oxid de magneziu sau de de zinc. Acest tip de cristal reflectă şi el frumos lumina. Atenţie,însă,cristalele sunt mai fragile ca sticla simplă!