De ce e importantă vitamina B12

1 78796 original jpg jpeg

Vitamina B12 joacă un rol esenţial în producerea celulelor roşii din sânge. De asemenea, ajută la metabolizarea regulată a celulelor, iar funcţiile creierului depind foarte mult de vitamină. O deficienţă a acestei vitamine apare atunci când ea nu poate fi asimilată din alimentaţia zilnică.

Vitamina B12 se găseşte în produse din carne, produse lactate şi fructe de mare. Consumul neregulat de vitamina B12 poate provoca o deficienţă în organism. Pentru non-vegetarieni, este mai uşor să obţină această vitamină, dar pentru vegetarieni este mai dificil.

O persoană cu deficit de vitamina B12 este susceptibilă la probleme ca:

- slăbiciune musculară;

- tulburări nervose;

- oboseală;

- pierderea apetitului;

- pierderi de memorie;

- anemie;

Aşadar, pentru aportul zilnic necesar de vitamina B12, este important să incluzi în dietă următoarele alimente.

Brânză

Brânza este cea mai bogată sursă de vitamina B12. Indiferent de tipul de brânză care-ţi place, mozarella, parmezan, telemea, ele conţin bacterii sănătoase care produc vitamina. În plus, brânza nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor vegane.

Lapte

Laptele este un alt produs lactat – este sursă bogată de calciu şi de vitamina B12. 250 ml de lapte conţine 1,2-1,4 mcg de vitamina B12. Bea zilnic câte un pahar de lapte, mai ales dacă eşti vegetariană.

Ciuperci

Ciupercile sunt foarte nutritive, conţinând vitamine şi minerale. Dacă suferi de deficienţă de vitamina B12, include ciupercile în alimentaţia ta zilnică. Pentru a obţine doza zilnică necesară de vitamina B12, masa de prânz şi cina ar trebui să conţină şi ciuperci.

Produse din soia

Oamenii care suferă de intoleranţă la lactoză optează pentru laptele de soia. Este scăzut în calorii şi este sursă importantă de vitamina B12. Include în dieta zilnică produse pe bază de soia.

Lapte de nucă de cocos

Laptele de nucă de cocos este sursă importantă de vitamina B12, ceea ce înseamnă că este foarte bun pentru persoanele vegane sau care ţin post. O cană de lapte de nucă de cocos oferă aproximativ 50% din doza zilnică necesară de vitamina B12.

Lapte de migdale

Dacă îţi plac migdalele, ar trebui să încerci să bei şi lapte de migdale. Acest lapte are un conţinut caloric scăzut şi este fortificat de vitamina B12. În plus, este o alternativă excelentă la laptele de vacă.