De ce latră?
Cineva îi încalcă teritoriul, îi e foame sau vrea afară... Pentru orice situaţie, există un anumit tip de „discurs”. Ca să ştii cum să reacţionezi trebuie să îi descifrezi mesajul.
Pe aceeaşi temă:
Cum îl dezveţi să cerşească la masă
Cum îţi aperi căţeluşul de frig
Adevărat sau fals despre hrana animalelor
Cel mai frecvent,un câine latră atunci când persoane sau animale străine îi „invadează” (în opinia lui!) spaţiul. Dacă simte,de exemplu,mişcare dincolo de uşa apartamentului,va lua o poziţie rigidă şi va pivota în permanenţă pe lăbuţele din spate.
Vorbăreţ excesiv?
Va mai folosi acelaşi tip de lătrat atunci când nu-i convine ceva sau este foarte nervos. În acest caz,ar fi bine să observi ce îi induce starea de nelinişte,pentru a o îndepărta. Dacă apelează la acest „discurs” foarte des şi este iritat de orice mişcă,iar lătratul lui a ajuns vestit chiar în blocul vecin,poate este timpul să îl educi puţin. Câteva cursuri de dresaj l-ar putea învăţa că nu tot ce mişcă este un pericol la care trebuie să reacţioneze.
Să fie o problemă de sănătate?
Dacă lătratul lui aduce mai degrabă a scheunat şi se retrage atunci când încerci să-l mângâi,atunci este posibil să aibă o problemă de sănătate. Nu încerca să-i pui diagnosticul acasă,ci du-l la veterinar.
Şi câinii singuri plâng!
Ştie că urmează să pleci la serviciu sau,chiar mai rău pentru el,în concediu,iar el va rămâne acasă? Atunci să nu te mire că aleargă dintr-un colţ într-altul al casei şi latră lăsându-se pe lăbuţele din faţă. Chiar dacă foloseşte acelaşi ritual şi atunci când vrea la joacă,în parc,acum este modul lui de a-ţi spune:“Nu mă lăsa singurel acasă!”.