Flori cu parfum de… ciocolată

1 52844 original jpg jpeg

Cum simţi aromele de ciocolată şi de vanilie, ştii că a venit Crăciunul şi te cuprinde dorul să fii acasă cu ai tăi, în jurul bradului. Te-ai bucura de aceste miresme tot anul. Mai jos, găseşti câteva sugestii de plante pe care le poţi avea în prejmă, pentru un Crăciun care continuă dincolo de luna cadourilor!

O altfel de Margaretă

Una dintre florile cu aromă de ciocolată este Berlandiera lyrata,care se aseamănă destul de mult cu margareta. Provine din Mexic şi Arizona şi înfloreşte pe tot parcursul anului,din luna aprilie până la venirea îngheţului.

Florile ei,de un galben tare,emană un parfum intens de ciocolată,mai ales în zorii zilei. Pentru a înflori mai mult timp,ai grijă să îndepărtezi cât mai repede florile care s-au ofilit.

Când Margaretele de ciocolată înfloresc prima oară în an,taie-le puţin din tulpini! Aceasta te va ajuta să ai tufe uniforme,dar şi mai multe flori.

Cosmos de ciocolată înmiresmează casa de Sărbători

Nu este nevoie să-ţi umpli jardinierele cu batoane de ciocolată sau cu esenţe de vanilie,pentru a păstra în casă miresmele de Crăciun. Floarea Cosmos de ciocolată,originară tot din Mexic,are exact ceea ce doreşti. Este adorată de cultivatori nu numai pentru mirosul ei cu totul special,pe care-l răspândeşte seara,ci şi pentru florile catifelate,cu petale vişinii.

Ca să te bucuri de ea tot anul,trebuie să ştii că rezistă la temperaturi de până la minus 10 grade Celsius,iar peste iarnă îi merge bine departe de lumină,mai ales dacă este udată puţin,doar când pământul este foarte uscat. Din primăvară,poţi s-o muţi într-un loc însorit şi s-o fertilizezi.

Cosmos de ciocolată are nevoie de un compost format din pământ de grădină,turbă şi nisip.

Ciocolată mentolată,la ghiveci

Dacă alte plante sunt parfumate datorită florilor lor,Geranium de mentă sau Pelargonium tomentosum are tulpinile şi pe frunzele aromate. Cu amestecul ei de miresme de mentă şi de ciocolată,te face să uiţi că,de fapt,nu florile sunt atuul ei. Iarna,mut-o în interior,pentru că nu rezistă la temperaturi scăzute.

O surată mai cunoscută la noi,Druşaimul,te va încânta cu frunzele ei mătăsoase,cu mireasmă de lămâie,iar menta la ghiveci îţi va împrospăta casa cu parfumul ei proaspăt.

În sezonul rece,este indicat ca niciuna dintre cele două plante să nu fie udate prea des sau abundent,pentru că rădăcinile lor riscă să putrezească.