FOTO Plantele care se hrănesc cu aer – nu au rădăcini în pământ, dar cresc şi fac flori

1 shutterstock 1174173313 jpg jpeg

Te-ai gândit vreodată să-ţi decorezi casa cu plante care nu au nevoie de ghivece umplute cu pământ special? Unele care trăiesc doar cu aer... la propriu şi la figurat, iar acest lucru face munca „grădinarului‟ mult mai uşoară.

Vorbim despre aşa-numitele plante aeriene, fără rădăcini în pământ, care cresc şi fac flori, hrănindu-se doar cu substanţele nutritive din aer şi cu apă. Nu-i aşa că sună bine să scapi de chinul transplantării şi schimbării pământului special de ghiveci, când tot ce poţi face pentru a avea o floare frumoasă e să o aşezi într-un bol?

Plantele aeriene sunt cele mai potrivite a fi crescute în apartament, având şi efecte benefice asupra aerului pe care îl respirăm, purificându-l de toxine şi acţionând, aşadar, ca nişte filtre vegetale în casa ta.

Tipuri de plante aeriene

stanga
dreapta
2 shutterstock 1873960498 jpg jpeg
3 planta aeriana shutterstock 732103141 jpg jpeg
4 planta aeriana shutterstock 1812854101 jpg jpeg
5 planta paianjen shutterstock 1890702484 jpg jpeg

Rădăcinile plantelor aeriene cresc deasupra solului, cele mai multe atârnând din ghivecele în care există puţin pământ spre deloc. Orhideele sunt un exemplu în acest sens. Există multe tipuri de plante aeriene. Unele dintre ele au rădăcini terestre tradiţionale, cum ar fi planta-păianjen, dar chiar şi aceasta nu se bazează pe rădăcinile sale pentru a supravieţui. Alte plante aeriene, numite epifite, n-au nevoie deloc de pământ, ele dezvoltând rădăcini care colectează nutrimentele din aer, în timp ce se bazează pe o altă plantă pentru sprijin. Epifitele sunt preferate de designerii şi arhitecţii peisagistici, datorită uşurinţei de cultivare şi îngrijire a acestora.

Pe unele, precum orhideele, le cultivi şi tu, de mult, în locuinţa ta. Altele, cu siguranţă, îţi sunt străine, iar noi te ajutăm să faci cunoştinţă cu ele. Tillandsia este una dintre cele mai populare specii şi are culoarea verde, cu irizaţii argintii sau albe, iar Bromelia, o altă aeriană, face flori mari şi de lungă durată, în nuanţe intense de roşu-portocaliu.

Înfloresc o singură dată, apoi mor

În primul rând, aerul din casa ta trebuie să fie de bună calitate, iar asta înseamnă să aeriseşti frecvent, dimineaţa şi seara. Apoi, plantele trebuie poziţionate, în aşa fel încât să aibă parte de lumină pe tot parcursul zilei. În anotimpurile calde, o umezeală ridicată în încăpere le ajută să suporte mai bine căldura. Planta aeriană trebuie udată prin vaporizare fină, o dată sau de două ori pe săptămână: iarna, mai rar, iar vara, mai des. Din păcate, acest tip de plante au o viaţă relativ scurtă, de circa maximum cinci ani, ele înflorind o singură dată, apoi mor.

Plantele pot fi aşezate în boluri umplute cu nisip sau cu alt tip de sol netru sau chiar în vase goale, căci rădăcinile lor au doar rolul de a fixa planta. În cazul în care le aşezi în grădină sau pe teresă, e important de ştiut că acestea nu rezistă la temperaturi mai mici de minus 10 grade. Una peste alta, după ce le fixezi într-un loc în care acestea au parte de toate condiţiile, nu prea mai ai de ce să-ţi baţi capul cu îngrjirea aerienelor: ele îşi cam poartă singure de grijă.

Locul potrivit

Plantele aeriene se dezvoltă cel mai bine atunci când nu sunt tulburate. În natură, ele cresc peste alte plante, în crăpăturile din trunchiurile copacilor, între stânci şi în alte locuri asemănătoare. Găseşte, aşadar, un loc similar pentru ele în grădină sau în apartament! Le poţi aşeza în borcane suspendate, special create pentru plantele de aer. Acestea sunt relativ ieftine şi dau un aer modern locuinţei.

@shutterstock