Gladiolele, culoare şi nobleţe

1 74238 original jpg jpeg

Una dintre multele legende spune că minunatele flori s-au născut ca dovadă a respectului şi curajului dintre doi luptători traci - Sevt şi Terres.

Capturaţi de un crud comandant roman şi puşi să lupte unul contra celuilalt,soldaţii au aruncat săbiile şi s-au strâns în braţe,fiind ucişi de romani. Când trupurile lor au atins pământul,mânerele armelor s-au transformat în două gladiole. Aceste flori au devenit un simbol al curajului,al iubirii şi al nobleţii.

Plecând de la legenda gladiolelor,a căror denumire provine din latinescul gladium (sabie),se crede că cine poartă la gât o amuletă din rădăcinile florilor va avea noroc şi va triumfa în faţa morţii. Totuşi,multitudinea de culori le recomandă astăzi mai ales ca plante decorative pentru grădinile private,dar îşi găsesc locul cu uşurinţă şi în amenajările urbane,fiind ieftine şi uşor de întreţinut.

Carolina Primrose nu e deloc pretenţioasă

Descoperită în Carolina de Nord,Carolina Primrose este un soi de gladiole galben strălucitor care arată uimitor când este complet înflorit. Deloc pretenţioasă,aceasta rezistă şi la temperaturi joase şi poate creşte inclusiv în sălbăticie. Are nevoie doar de lumină naturală şi de apă.

Claudia-sensibilă şi mândră

Cu petalele de un roşu aprins şi centrul galben,aceste flori sunt printre cele mai impresionante din familia gladiole. Planta are o tulpină scurtă şi subţire,iar frunzele sunt de culoare verde închis. Spre deosebire de Carolina Primrose,Claudia are nevoie de un sol fertil pentru a creşte.  Deşi arată bine şi în grădină,acestea sunt preferatele florăriilor,care le folosesc în buchetele ornamentale.

Impressive-supravieţuitoarea pitică

Deşi e de dimensiuni miniaturale,această gladiolă  este totuşi foarte rezistentă şi capabilă să supravieţuiască în orice condiţii meteorologice. Petalele florilor sunt mari şi au culoarea roz,cu marcaje maro. Impressive creşte bine atât în lumina soarelui,cât şi în semiumbră.

Baccarat-uimitoare în orice mediu

Un alt soi spectaculosde gladiole este Baccarat. Are frunzele sub formă de sabie,iar florile roşii cu margini alb-argintii seamănă cu nişte pâlnii. Fiind atât de frumoase,acestea sunt folosite fie pentru a da un aer romantic grădinii,fie în buchetele de flori pentru nuntă. Un alt avantaj este acela că sunt uşor de îngrijit.

Carine-rezistente chiar şi iarna

Superb colorate,florile soiului Carine nu au cum să treacă neobservate. Când vorbeşti de cele mai spectaculoase gladiole,acestea îşi au locul lor binemeritat în top. Petalele de un alb crem cu marcaje mov la partea superioară şi frunzele verzi luminoase o recomandă pentru orice grădină publică sau privată. Deşi nu este o plantă de apartament,aceasta înfloreşte pe toată perioada toamnei,ba chiar şi în timpul iernii.