Glicemie mare? Listă cu alimentele necesare ca să o controlezi

glicemie mare jpeg

Dacă ai glicemie mare, e bine să fii atentă cu cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic, chiar dacă nu ai diabet. Introdu în meniu alimente cu indice glicemic scăzut, care se digeră mai lent şi care nu îţi cresc glicemia.

Glicemie mare - Carbohidraţi simpli şi complecşi

Alimenele care conţin carbohidraţi simpli au indice glicemic mai mare ca acelea care au în compoziţie carbohidraţi complecşi. Aceştia din urmă se descompun mai lent prin digestie şi dau saţietate pe termen lung. Carbohidraţii simpli ard rapid şi dau energie pe moment, dar apoi apare iarăşi nevoia de dulce. Reţine că două alimente cu acelaşi aport energetic (număr de calorii) poate avea indici glicemici diferiţi. Cu cât indicele glicemic e mai mic, cu atăt mai mic este impactul pe care îl are acel aliment asupra zahărului din sângele tău.  

Alimente cu un indice glicemic scăzut: sub 55

•    pâine din grâu sau de secară, integrală

•    tărâţe de ovăz, müsli

•    paste făinoase integrale, hrişcă, orz, bulgur

•    cartofi dulci, porumb, mazăre, linte

•    majoritatea fructelor, legume fără amidon, morcovi.

Alimente cu un indice glicemic mediu: 55 - 69

•    grâu integral, secară şi pâine de tip pita sau lipie

•    fulgi de ovăz

•    orez brun şi sălbatic, orez basmati, cuşcuş.

Glicemie mare - Alimente cu un indice glicemic mare: peste 70

•    pâine albă sau covrigi

•    fulgi de porumb, orez expandat, fulgi de tărâţe, fulgi de ovăz instant

•    orez alb cu bob scurt, paste din orez

•    dovleac, cartofi albi

•    covrigei săraţi, popcorn, biscuiţi săraţi

•    pepene, ananas.

Ce influenţează indicele glicemic al unui aliment

Dacă ai glicemie mare, ca regulă generală, reţine: cu cât un aliment este mai procesat, cu atât mai mare este indicele său glicemic. Iată ce alţi factori pot afecta indicele glicemic:

•    gradul de coacere – cu cât fructul este mai copt (sau leguma este mai coaptă), cu atât are un indice glicemic mai mare.

•    procesarea – sucul are un indice glicemic mai mare, comparativ cu fructul întreg. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul piureului de cartofi, raportat la un cartof întreg copt.

•    metoda de gătire – contează cât de mult a fost fiert un aliment. De exemplu, pastele fierte „al dente“ au un indice glicemic mai mic decât pastele fierte până ce devin extrem de moi.

•    varietatea – orezul alb cu bobul scurt are un indice glicemic mai mare decât orezul brun.

Glicemie mare - De reţinut!

Mărimea porţiilor este importantă pentru a ţine glicemia sub control.



Recente

Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg