Totul despre zahăr

1 76298 original jpg jpeg

Zahărul, plăcerea dulce care dă dependenţă, dar în acelaşi timp alimentează corpul cu energie, este un carbohidrat solubil şi, ca orice alt aliment, are avantajele şi dezavantaje sale.

Folosit pentru a îndulci mâncărurile şi băuturile, dar şi drept conservant, zahărul este un ingredient esenţial în bucătărie.

Zahărul nerafinat, mai sănătos

Zahărul brut, nefiind prelucrat industrial, îşi păstrează toate mineralele şi vitaminele originale şi are un gust mai bun. Este foarte parfumat, cu o uşoară aromă de vanilie şi cu o putere mare de îndulcire. Evită zahărul brun rafinat, căci nu este acelaşi lucru cu zahărul nerafinat, ci doar zahăr alb, stropit cu melasă sau caramel.

Melasa are indice glicemic scăzut

Folosită în zilele noastre ca înlocuitor al zahărului tos, melasa era utilizată pe vremuri la obţinerea lichiorului fermentat – romul. Produsă atât din trestie de zahăr, cât şi din sfeclă de zahăr, se prezintă ca un sirop vâscos. Conţine zaharuri în proporţie de 40-50%, având un indice glicemic scăzut. E considerată o alternativă sănătoasă la zahărul rafinat.

Zaharurile naturale, cele mai bune

Provin din surse naturale şi sunt reprezentate de fructoză, maltoză, lactoză şi glucoză, cea din urmă fiind principala sursă de energie pentru organism. Se găsesc în fructe, legume, cereale şi produse din lapte. Pe lângă zahăr, conţin minerale şi vitamine, necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a organismului.

Înlocuitori de zahăr hipocalorici

Deoarece zahărul poate crea dependenţă şi  poate duce la îngrăşare, îl poţi înlocui cu sirop de arţar, sirop de agave, pastă de curmale, miere. Acestea au şi aport caloric mai mic. Un aport energetic mic îl are şi extractul de Stevia, care este un îndulcitor natural.

Zahărul ascuns

Este prezent în aproape toate alimentele din comerţ, chiar şi în cele care aparent nu ar părea dulci, precum pâinea, sosul de roşii, sosurile pentru salată, iaurturile, sosurile pentru paste. Ceea ce înseamnă că pe parcursul unei zile poţi consuma o cantitate sporită de zahăr, fără să ai habar.

Zahărul invertit

Este un lichid cu consistenţă vâscoasă, obţinut din amestecul dintre glucoză şi fructoză. Compoziţia sa chimică este foarte asemănătoare cu cea e mierii, de aceea mai este cunoscut şi sub numele de miere artificială. Se foloseşte la pregătirea gemurilor, îngheţatelor şi budincilor, cât şi la produsele de patiserie, deoarece le dă o consistenţă mai pufoasă.

Tabel calorii

100 g

Valoare energetică 387 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 377 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 375 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 300 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg