Totul despre zahăr

1 76298 original jpg jpeg

Zahărul, plăcerea dulce care dă dependenţă, dar în acelaşi timp alimentează corpul cu energie, este un carbohidrat solubil şi, ca orice alt aliment, are avantajele şi dezavantaje sale.

Folosit pentru a îndulci mâncărurile şi băuturile, dar şi drept conservant, zahărul este un ingredient esenţial în bucătărie.

Zahărul nerafinat, mai sănătos

Zahărul brut, nefiind prelucrat industrial, îşi păstrează toate mineralele şi vitaminele originale şi are un gust mai bun. Este foarte parfumat, cu o uşoară aromă de vanilie şi cu o putere mare de îndulcire. Evită zahărul brun rafinat, căci nu este acelaşi lucru cu zahărul nerafinat, ci doar zahăr alb, stropit cu melasă sau caramel.

Melasa are indice glicemic scăzut

Folosită în zilele noastre ca înlocuitor al zahărului tos, melasa era utilizată pe vremuri la obţinerea lichiorului fermentat – romul. Produsă atât din trestie de zahăr, cât şi din sfeclă de zahăr, se prezintă ca un sirop vâscos. Conţine zaharuri în proporţie de 40-50%, având un indice glicemic scăzut. E considerată o alternativă sănătoasă la zahărul rafinat.

Zaharurile naturale, cele mai bune

Provin din surse naturale şi sunt reprezentate de fructoză, maltoză, lactoză şi glucoză, cea din urmă fiind principala sursă de energie pentru organism. Se găsesc în fructe, legume, cereale şi produse din lapte. Pe lângă zahăr, conţin minerale şi vitamine, necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a organismului.

Înlocuitori de zahăr hipocalorici

Deoarece zahărul poate crea dependenţă şi  poate duce la îngrăşare, îl poţi înlocui cu sirop de arţar, sirop de agave, pastă de curmale, miere. Acestea au şi aport caloric mai mic. Un aport energetic mic îl are şi extractul de Stevia, care este un îndulcitor natural.

Zahărul ascuns

Este prezent în aproape toate alimentele din comerţ, chiar şi în cele care aparent nu ar părea dulci, precum pâinea, sosul de roşii, sosurile pentru salată, iaurturile, sosurile pentru paste. Ceea ce înseamnă că pe parcursul unei zile poţi consuma o cantitate sporită de zahăr, fără să ai habar.

Zahărul invertit

Este un lichid cu consistenţă vâscoasă, obţinut din amestecul dintre glucoză şi fructoză. Compoziţia sa chimică este foarte asemănătoare cu cea e mierii, de aceea mai este cunoscut şi sub numele de miere artificială. Se foloseşte la pregătirea gemurilor, îngheţatelor şi budincilor, cât şi la produsele de patiserie, deoarece le dă o consistenţă mai pufoasă.

Tabel calorii

100 g

Valoare energetică 387 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 377 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 375 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g

Valoare energetică 300 kcal

Proteine 0 g

Lipide 0 g



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg